Eberhard van der Laan wint prijs voor gebruik heldere taal

Niccolò Machiavelli (1469-1527) Schilderij Santi di Tito

Eberhard van der Laan krijgt de Machiavelliprijs, een jaarlijkse onderscheiding voor „een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie”. Volgens de jury is de burgemeester van Amsterdam „een toonbeeld van helderheid en duidelijkheid in een bestuurlijke wereld waarin menigeen vlucht in verhullend taalgebruik”.

In het juryrapport staat dat Van der Laan „de kunst verstaat om de taal van de vele verschillende inwoners van zijn stad te spreken. Of het nou om Ajax-supporters, bedreigde wijkbewoners of topondernemers gaat. Wars van wolligheid en vals sentiment creëert Van der Laan verbondenheid met vele uiteenlopende Amsterdammers.”

In het Radio 1 Journaal zei voorzitter Marja Wagenaar van de stichting Machiavelli dat Van der Laan al eerder als laureaat was genoemd. Zij roemde vooral zijn optreden bij de zedenzaak rond kinderdagverblijf ’t Hofnarretje in 2010 en de manier waarop hij dit jaar „de discussie rond Zwarte Piet naar een hoger niveau tilde”.

Vorig jaar won Bauke Vaatstra de prijs. Hij had volgens de jury „op een volhardende, professionele en authentieke wijze dertien jaar lang de media ingeschakeld” om de onopgeloste moord op zijn dochter de agenda te houden. Andere prijswinnaars zijn onder anderen (toen nog) prinses Máxima, bondscoach Bert van Marwijk, onderzoeksjournalist Jeroen Smit, columnist Jan Blokker, oud-SP-leider Jan Marijnissen en de Stemwijzer.

De prijs wordt op 4 februari aan burgemeester Van der Laan uitgereikt. Bij die gelegenheid houdt Ahold-topman Dick Boer de Machiavellilezing.