Darmkankeronderzoek - 875.000 mensen krijgen dit jaar oproep

Nederlanders van tussen de 62 en 75 jaar oud krijgen vanaf deze maand een oproep zich te laten onderzoeken op darmkanker. Het gaat om 875.000 mannen en vrouwen, die dit jaar worden uitgenodigd voor het landelijk bevolkingsonderzoek naar darmkanker.

Mensen bezoeken het Antoni van Leeuwenhoek. Het ziekenhuis gespecialiseerd in kankerbestrijding bestond in oktober 100 jaar. Foto ANP / Jerry Lampen JERRY LAMPEN

Nederlanders van tussen de 62 en 75 jaar oud krijgen vanaf deze maand een oproep zich te laten onderzoeken op darmkanker. Het gaat om 875.000 mannen en vrouwen, die dit jaar worden uitgenodigd voor het landelijk bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Dat meldt Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu vandaag.

Mensen die meedoen, leveren hun ontlasting in zodat die kan worden getest op bloedsporen. Als die worden aangetroffen, wordt verder onderzoek gedaan naar de oorzaak. Het bevolkingsonderzoek kan volgens het instituut op langere termijn jaarlijks 2.400 sterfgevallen aan darmkanker helpen voorkomen.

Gefaseerde invoering

Nu krijgen jaarlijks ruim 13.000 mensen te horen dat ze darmkanker hebben. Per jaar sterven zo’n vijfduizend mensen aan de ziekte. Om dit aantal terug te dringen, krijgen alle mensen tussen de 55 en 75 jaar elke twee jaar een oproep om de ontlastingstest te doen. In totaal komen ruim vier miljoen mensen in aanmerking.

Om lange wachtlijsten te voorkomen, wordt het bevolkingsonderzoek tot 2019 stapsgewijs ingevoerd. Het geboortejaar is tot die tijd bepalend voor wie er in welk jaar een uitnodiging ontvangt.

    • Laura Klompenhouwer