‘Kat opgeblazen door vuurwerk in anus’

◯ Waar ◯ Grotendeels waar ◯ Half waar ◯ Grotendeels  onwaar ◯ Onwaar

De aanleiding

De dood van Luna heeft veel losgemaakt op internet. Luna, een poes, overleed kort voor het begin van het nieuwe jaar. De kat zou slachtoffer zijn geworden van dierenbeulen, zo ging het verhaal. Ze stopten vuurwerk in de anus van het dier en staken dat vervolgens aan.

Het nieuws werd overgenomen door verschillende grote nieuwssites (NOS, Spits, Telegraaf, Metro, AD) en riep woedende reacties op. „Kansloos inferieure randdebiel moet je dan zijn.. aub maak hier een openbare klopjacht van. openbare executie en alles”, schreef ‘geronimo79’ onder het bericht op spitsnieuws.nl. En ‘johan66’: „Ik gun de daders hetzelfde en zal met plezier het lontje aansteken.”

Nieuwssites meldden het als feit dat de kat was opgeblazen. Maar klopt dat verhaal wel? Wat is er gebeurd?

Waar is het op gebaseerd?

De Amersfoortse eigenaar van de kat legde zelf het verband met vuurwerk, vertelt politiewoordvoerder Hans Meuleman. De dood van de kat heeft ook veel heeft losgemaakt in de buurt, daarom wil hij graag de feiten op een rij een te zetten.

En, klopt het?

Op 29 december kwam Luna thuis. Het dier was zwaargewond aan het achterlichaam. De kat is daarop naar de spoedkliniek van de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht gebracht. Daar werd besloten het dier te laten inslapen: de verwondingen waren te ernstig.

De eigenaar van de kat hing flyers op in de buurt om dierenliefhebbers te waarschuwen. Hij deed ook aangifte bij de politie, die vervolgens een onderzoek begon.

Terwijl het politieonderzoek nog liep werden op sociale media al volop conclusies getrokken. Een Facebookpagina, gewijd aan de zoektocht naar de daders, werd in enkele dagen duizenden keren ‘geliket’. Verschillende mensen loofden daarop een beloning uit. En er verschenen oproepen om de daders op gewelddadige wijze te straffen – een ‘bloemlezing’ stond afgelopen zaterdag in nrc.next. De Facebookpagina over de zoektocht is inmiddels gesloten op verzoek van de poezeneigenaar.

Op verzoek van de politie heeft de dierenarts die Luna behandelde zijn bevindingen op een rij gezet. Dat rapport is niet openbaar, maar de politiewoordvoerder vertelt wat de conclusies zijn. De dierenarts heeft de politie laten weten dat het niet aannemelijk is dat er vuurwerk in het dier is gestopt. Om daarover zekerheid te krijgen, had een obductie moeten plaatsvinden (kosten 600 à 700 euro, te betalen door de eigenaar) maar dat is niet gebeurd.

Aan de buitenkant waren verwondingen zichtbaar, die mogelijk zijn veroorzaakt doordat er vuurwerk naar de kat is gegooid, of doordat het dier daar per ongeluk overheen gelopen is. Maar het is ook mogelijk dat Luna is aangereden door een auto. Het is dus ook helemaal niet zeker dat er sprake is van opzet.

Het politieonderzoek loopt nog. Tot nu toe heeft dat weinig opgeleverd. Er werden haren gevonden op een plek waar de kat mogelijk verwond werd, maar die bleken afkomstig van een hond. En er werden twee mogelijke getuigen gehoord, maar die konden de politie ook niet verder helpen.

Conclusie

Het is niet aannemelijk dat de Amersfoortse kat Luna van binnenuit is opgeblazen door vuurwerk. Berichten daarover beoordelen we daarom als ongefundeerd.

Ook een bewering zien langskomen die je graag gecheckt zou willen zien? Mail nextcheckt@nrc.nl of tip via Twitter met de hashtag #nextcheckt

    • Jeroen van der Kris