‘Interim-president Centraal-Afrikaanse Republiek gaat aftreden’

Interim-president van de CAR Michel Djotodia. Foto AFP/ Miguel Medina

Michel Djotodia, interim-president van de Centraal-Afrikaanse Republiek, gaat naar verwachting morgen aftreden op een regionale top in Tsjaad. Dat meldt persbureau Reuters op gezag van diplomatieke en politieke bronnen.

Djotodia, leider van de Sélékarebellen, kwam vorig jaar maart na een coup aan de macht in het land. Hij verdreef toen president François Bozizé. Het is Djotodia niet gelukt om iets te doen tegen het religieuze geweld. Een belangrijke diplomatieke bron en en politieke bronnen in Bangui, de hoofdstad, melden aan Reuters dat het geduld bij regionale leiders op is.

Volgens BBC-verslaggever Piers Scholfield heeft een woordvoerder van Djotodia de berichten ontkend:

Twitter avatar inglesi Piers Scholfield Djotodia’s spokesman denies he’s going to resign, says he’s en route to N’Djamena for regional summit. #CARcrisis

Honderdduizenden op de vlucht

Het geweld in de CAR tussen de islamitische Séléka en christelijke milities is de afgelopen maanden steeds heviger geworden. Alleen in december kwamen al meer dan duizend mensen om, honderdduizenden inwoners zijn inmiddels op de vlucht geslagen, van wie het merendeel afkomstig is uit Bangui. Eind december waren er in het land 1.600 Franse blauwhelmen aanwezig onder mandaat van de Verenigde Naties en bijna 4.000 militairen van de Afrikaanse Unie, een politieke unie van Afrikaanse landen. Ze kunnen het geweld nog niet voorkomen.

Rwanda stuurt 800 militairen

Binnen tien dagen stuurt Rwanda 800 soldaten naar de CAR, zo maakte de minister van Buitenlandse Zaken Louise Mushikiwabo vandaag bekend, meldt persbureau AFP. Eind december sprak het land al over het sturen van troepen, maar toen was er nog geen aantal of tijdsbestek bekend.

Lees ook: onze correspondent Koert Lindijer was eind vorig jaar in Bangui en maakte daar deze reportage.

    • Frank Huiskamp