Huisarts beloond voor aantal patiënten EPD

Huisartsen en apothekers kunnen nog steeds een beloning van zorgverzekeraars krijgen voor elke patiënt die zijn medische gegevens gaat delen via het Elektronisch Patiëntendossier (EPD). Verder eisen zorgverzekeraars een minimaal aantal bij het EPD aangesloten patiënten per praktijk, wil die in aanmerking te komen voor een jaarlijkse vergoeding.

Dat blijkt uit een folder uit de regio Twente, van partijen die het EPD invoeren. Twente loopt voorop met de invoering van het EPD.

De Tweede Kamer vindt dat patiënten een vrije keus moeten hebben om te kiezen voor het EPD. Vorig jaar leidde de regeling tot een stevig debat. Belangenvereniging VZVZ, die wordt gefinancierd door de zorgverzekeraars, liet toen weten de vergoedingen aan te passen. Nu blijkt dat in ieder geval in Twente de bonusregeling nog steeds bestaat als prikkel voor de artsen om twijfelende mensen over de streep te trekken. Uit de folder in Twente: „Voor elke patiënt die opt-in geeft voor het EPD ontvangen huisartsen eenmalig 59 cent vergoeding. U kunt als huisarts bovenop dit bedrag een bonus krijgen van 25 procent per aangemelde patiënt.” Dit geldt wanneer de animo bij de betreffende praktijk laag is en minder dan de helft van de patiënten zich online heeft aangemeld voor het EPD.

Zorgverzekeraars blijken ook op een andere manier aan te sturen op deelname aan het delen van medische gegevens. De folder vermeldt dat huisartsen en apothekers jaarlijks een vergoeding van tussen de 700 en 900 euro krijgen voor het gebruik van het EPD. Deze vergoeding komt echter te vervallen als niet minimaal 30 procent van de patiënten zijn medisch dossier deelt.

Huisarts Edward Kriek uit Almelo verzet zich tegen invoering van het EPD en stoort zich aan de bonusregeling in zijn regio. Kriek: „Hier worden met geld patiënten gelokt. Dat staat haaks op de vrije keus die mensen moeten hebben. Een dergelijke agressieve strategie om een systeem door te drukken heb ik in de zorg niet eerder meegemaakt.” Vorig jaar noemde de Tilburgse hoogleraar recht en informatisering Corien Prins de regeling al onwenselijk: „Geld mag nooit een middel zijn om huisartsen te verleiden de privacy van hun patiënten met een korreltje zout te nemen.”

    • Huib Modderkolk