Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Oud-SS’er Siert Bruins niet veroordeeld voor moord

De rechtbank in het Duitse Hagen Oud-SS’er Siert Bruins is door de rechtbank in het Duitse Hagen niet veroordeeld voor moord op de Nederlandse verzetsstrijder Aldert Klaas Dijkema. Er is niet bewezen dat het slachtoffer argeloos was toen hij werd doodgeschoten. Doodslag is wel bewezen, maar de termijn daarvoor is verjaard.

Oud-SS'er Siert Bruins in de rechtbank in het Duitse Hagen.
Oud-SS'er Siert Bruins in de rechtbank in het Duitse Hagen. Foto EPA/ Jan Philip Strobel

De rechtbank in het Duitse Hagen heeft oud-SS’er Siert Bruins niet veroordeeld voor moord op de Nederlandse verzetsstrijder Aldert Klaas Dijkema. Er is niet bewezen dat het slachtoffer argeloos was toen hij werd doodgeschoten. Doodslag is wel bewezen, maar de termijn daarvoor is verjaard.

Volgens de rechtbank is er te veel onduidelijk in de zaak. Zo konden er bijvoorbeeld geen getuigen worden gehoord. Binnenlandredacteur Bart Funnekotter, die het proces namens NRC volgde, zegt dat Bruins níet officieel is vrijgesproken, maar dat het proces wel wordt stopgezet.

Twitter avatar BartFunnekotter Bart Funnekotter De crux: het is niet vast te stellen of het slachtoffer argeloos was. En dan is er geen sprake van moord. #Bruins
Twitter avatar BartFunnekotter Bart Funnekotter Doodslag door Siert Bruins is bewezen, maar verjaard.
Twitter avatar BartFunnekotter Bart Funnekotter Ok. Doodslag dus bewezen, maar verjaard. Omstandigheden voor moord niet te bewijzen, dus daarom oordeel: eingestellt

De rechtbank acht niet bewezen dat Dijkema argeloos was toen Bruins en zijn oud-collega August Neuhaüser hem naar een afgelegen plek reden om hem daar met ten minste vier kogels om te brengen. Argeloosheid is in Duitsland een vereiste voor veroordeling voor moord, zegt Funnekotter.

Het Openbaar Ministerie in Duitsland had levenslang geëist, zijn verdediging vrijspraak. Volgens Bruins’ advocaten had hij geen idee van het plan om gevangenen dood te schieten tijdens een vluchtpoging, die in scène was gezet. Bovendien zou Bruins geen schot hebben gelost. Volgens Bruins heeft zijn overleden oud-collega August Neuhäuser Dijkema doodgeschoten.

In jaren tachtig veroordeeld

De voormalige Nederlandse Waffen-SS’er, die nu de Duitse nationaliteit bezit, werd in de jaren tachtig in Duitsland tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de moord op twee joodse broers in Groningen. In Hagen staat hij terecht voor de moord op verzetsman Aldert Klaas Dijkema, in september 1944 in het Groningse Appingedam. Bruins zat destijds - na enige tijd aan het Oostfront te hebben gevochten - bij de Sicherheitspolizei in zijn geboorteland.

Bruins nam in 1941, tijdens de bezetting van Nederland door de nazi’s, vrijwillig dienst in de SS. Hij werd na de oorlog in Nederland ter dood veroordeeld, wat later werd omgezet in levenslang. Voordat het vonnis kon worden uitgevoerd, vluchtte hij naar Duitsland, waar hij decennialang onder een valse naam ongestoord heeft geleefd.