François Hollande schroeft troepenmacht Mali terug

De Malinese president Ibrahim Boubacar Keita en de Franse president François Hollande schudden elkaar de hand op het vliegveld van Bamako. Foto EPA / Michel Euler

Frankrijk trekt negenhonderd militairen terug uit Mali. Dat heeft president François Hollande vandaag gezegd, meldt persbureau AP. Het aantal Franse troepen wordt nog voor de komst van de Nederlandse militaire hoofdmacht in maart verminderd van 2500 naar 1600.

Frankrijk stuurde vorig jaar een troepenmacht naar Mali nadat islamitische extremisten grote delen van Noord-Mali hadden veroverd. Op het hoogtepunt van de missie zaten er vijfduizend Franse militairen in Mali. Hollande vindt dat “de situatie inmiddels onder controle is.”

Hollande zei ook dat Frankrijk duizend militairen in het land wil houden om terroristen te bestrijden. Een einddatum noemde van de missie noemde hij niet.

Nederlandse rol in VN-missie

De eerste veertien Nederlandse militairen vertrokken maandag vanaf Schiphol naar Mali. De kwartiermakers gaan in de oostelijke plaats Gao voorbereidingen treffen voor de komst van de hoofdmacht. Nederland neemt deel aan de missie van de Verenigde Naties in Mali, de United Nations Multidimensional Integrated Stabilisation Mission (Minusma).

Het kabinet besloot in november op verzoek van de VN zo’n 380 mensen, voornamelijk militairen, naar Mali te sturen. Zij gaan vooral helpen bij inlichtingenwerk.

In Mali woedt al jaren een strijd tussen de officiële regering en islamistische rebellen die vooral vanuit het noorden opereren. De Minusma-missie is de op drie na grootste van de VN en ging op 1 juli van start onder leiding van oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders.

    • Laura Klompenhouwer