FIFA-topman Valcke: WK Qatar van 2022 niet in de zomer

Jérôme Valcke in oktober vorig jaar. Foto EPA / Marcelo Sayao

Het WK voetbal van 2022, in Qatar, vindt definitief plaats in de winter. Dat heeft secretaris-generaal van de FIFA Jérôme Valcke vandaag gezegd. Dit tot grote verbazing van vicepresident Jim Boyce, die beweert dat de beslissing daarover nog helemaal niet is genomen.

Valcke zei vandaag tegen het publieke radiostation France Inter Radio:

“We zullen het WK niet in juni of juli houden. Ik denk dat het tussen 15 november en 15 januari wordt.”

FIFA-preses Sepp Blatter maakt zich al langere tijd sterk voor een verplaatsing naar de winter omdat de gemiddelde temperatuur in Qatar in de zomer boven de 40 graden ligt. In november en december is het 25 tot 30 graden.

Een WK in de winter zou grote gevolgen hebben voor Europese clubcompetities, omdat die hun speelschema dan drastisch moeten omgooien. Desondanks gingen in oktober vorig jaar alle 54 nationale bonden van de Europese voetbalbond UEFA al akkoord met een winters WK.

Blatter meende eerst nog dat de stadions best verkoeld konden worden zodat de spelers geen last zouden hebben van de hitte. Later kwam de Zwitser tot het inzicht dat hij zich toch wat had verkeken op een zomers WK in het Arabische emiraat.

Valcke denkt dat het toernooi ná de bewuste zomer wordt gehouden, dus tussen november 2022 en januari 2023. In februari 2022 zou het WK kunnen botsen met de Super Bowl in Amerika en de Olympische Winterspelen

Maar niet iedereen bij de FIFA is al zo stellig: vice-president Jim Boyce is “volledig verrast” over de uitspraken van Valcke. In een officiële verklaring van de voetbalbond laat hij weten dat het uitvoerend comité van de FIFA er nog een besluit over moet nemen. “Dat gebeurt op zijn vroegst pas aan het einde van dit jaar.” Volgens Boyle is juist afgesproken het er tot die tijd niet meer over te hebben.

‘In zekere zin doet Blatter het nooit goed’

De FIFA is, als deze beslissing inderdaad gemaakt wordt, “gezwicht voor kritiek”, zegt onze sportredacteur Derk Walters:

“Het was van het begin af aan al een omstreden keuze om het WK in Qatar te houden. Nu is FIFA-baas Sepp Blatter gezwicht voor de kritiek om het WK in de zomer te houden, vanwege de extreme hitte. Maar deze beslissing stuit weer op kritiek van vooral de Europese clubcompetities, omdat het WK in 2022 tijdens de competitie plaats zal hebben. In zekere zin doet Blatter het nooit goed. Maar de problemen hadden kunnen worden voorkomen door het WK in eerste instantie al niet toe te wijzen aan zo’n problematisch land.”

Toch zou een WK in de zomer tot meer kritiek leiden, denkt hij:

“We weten van het WK van 1994 in de Verenigde Staten tot welke problemen dat kan leiden: wedstrijden die moesten worden onderbroken voor drinkpauzes, toeschouwers die bijna van hun stokje gingen en, vooral, spelers die niet vooruit te branden waren. Die hitte komt ook het spelniveau op zo’n toernooi niet ten goede.”

Update 16.50: KNVB wil mogelijk heroverweging

Voetbalbond KNVB vindt dat de toewijzing van het WK in Qatar heroverwogen moet worden als de FIFA daadwerkelijk besluit het toernooi naar de winter te verplaatsen, meldt Voetbal International:

“Zoals al meerdere malen is benadrukt, is de KNVB in principiële zin van mening dat bij een dergelijke wijziging in de opzet, de toewijzing heroverwogen moet worden.”

De KNVB stelt dat bij de toewijzing van het WK aan Qatar is uitgegaan van een toernooi in de zomer.

Volgens persbureau Novum wacht de KNVB op een formeel besluit over het WK.

    • Peter Zantingh