Feyenoordfans niet welkom bij bekerduel in Arena

Ronald Koeman loopt na het verlies van zijn Feyenoord van het veld in de Amsterdam Arena. Foto ANP / Olaf Kraak

Supporters van Feyenoord kunnen hun club op 22 januari niet in de Amsterdam Arena zien spelen tegen Ajax. Dat is de uitkomst van een overleg tussen de gemeenten Rotterdam en Amsterdam, de KNVB, de clubs en supporters over de bekerwedstrijd.

Uit het gesprek is gebleken dat de clubs en de supportersverenigingen verschillend denken over het toelaten van supporters, meldt persbureau Novum op gezag van de gemeente Amsterdam. Ajax en Feyenoord staan in de wedstrijd tegenover elkaar om de kwartfinale van de KNVB-beker te spelen.

Al jaren geen bezoekende supporters Ajax - Feyenoord

Bij wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord worden sinds begin 2009 geen supporters van de uitploeg meer toegelaten. Hiertoe werd besloten na een reeks gewelddadige incidenten tussen de supporters van de clubs, met als laatste druppel de Klassieker van 15 februari 2009. Ajax-supporters bekogelden Rotterdamse fans al voor de wedstrijd met stenen en flessen. Teleurgestelde Feyenoord-supporters (de club verloor met 2-0) zongen op weg naar de trein kwetsende leuzen.

Acht dagen later, op 23 februari 2009, voerden de burgemeesters Job Cohen en Ahmed Aboutaleb een verbod op uitsupporters bij de Klassieker in. De ban gold voor een periode van vijf jaar en was in beginsel alleen van toepassing op competitiewedstrijden.
De clubs en de KNVB spraken deze zomer met burgemeesters Eberhard van der Laan (Amsterdam) en Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) over een mogelijke opheffing van het verbod. Ondanks dat er vooruitgang werd geboekt, bleef de vijfjarenregeling van kracht.

Ajax-supporters kwamen recentelijk nog in het nieuws door rellen met fans van Celtic en AC Milan.

Op 2 maart staan Feyenoord en Ajax weer tegenover elkaar. Bij de eredivisieklassieker in de Rotterdamse Kuip zijn Ajax-supporters evenmin welkom. Na het seizoen staat een nieuw overleg gepland.

“Ondanks de haat missen ze elkaar wel degelijk.” Lees het hele stuk uit NRC Handelsblad hier.

    • Laura Klompenhouwer