Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Eerherstel politie na Londense rellen - onzekerheid over nieuwe onlusten

Een brandende winkel in Tottenham.
Een brandende winkel in Tottenham. Foto Leon Neal / AFP

De politieagenten die in 2011 Mark Duggan doodschoten in Londen, hebben niet onrechtmatig gehandeld. Dat heeft een onderzoeksjury vandaag geconcludeerd, meldt persbureau AP. Hoewel Duggan niet gewapend was op het moment dat hij in de wijk Tottenham werd neergeschoten, had hij volgens de jury kort daarvoor nog een wapen bij zich gedragen.

De dood van de 29-jarige vader van vier kinderen vormde de aanleiding tot grote rellen in de Britse hoofdstad en daarbuiten. De onlusten ontstonden toen een demonstratie bij het politiebureau van Tottenham uit de hand liep. In de High Road werd met molotovcocktails gegooid. Winkelruiten werden ingeslagen, winkels geplunderd en auto’s en bedrijven in brand gestoken.

Het waren de ergste rellen in 25 jaar in Engeland. Vier dagen lang brandde Londen. De plundergolf trok ook door Birmingham en andere delen van het land.

Komen er weer rellen?

De nabestaanden van Duggan zijn woedend over de conclusies van de onderzoeksjury. Toch is het de vraag of de uitspraak van vandaag zal leiden tot nieuwe rellen, zegt onze correspondent Titia Ketelaar. Hoewel de dood van Duggan de directe aanleiding was tot het geweld in Tottenham, speelden er voor de relschoppers elders andere factoren mee, zoals armoede en werkloosheid.

“Het klinkt misschien vreemd, maar een groot verschil tussen toen en nu is het weer. Toen scheen de zon, nu regent het, en niet zo’n klein beetje ook. In 2011 gingen er toch ook veel jongeren de straat op voor het dolletje. Dat zal nu niet zo snel gebeuren.”

“Tegelijk zijn alle redenen die toen aanleiding gaven tot ontevredenheid er nog steeds: de armoede, de nog hogere werkloosheid. Jongeren voelden zich achtergesteld en daar is niets aan veranderd.”

De littekens zijn in Tottenham na ruim twee jaar nog goed zichtbaar, zegt Ketelaar.

“Ik ken iemand wiens huis in vlammen is opgegaan. Die woont nu nog steeds in een huurhuis. Mensen realiseren zich goed wat er toen allemaal is gebeurd.”

Parlementariër voor Tottenham kritisch

David Lammy, die Tottenham als parlementariër vertegenwoordigt in het Lagerhuis, denkt dat de uitspraak van de onderzoeksjury niet zal leiden tot nieuwe rellen.

Twitter avatar BBCNormanS norman smith Tottenham MP @DavidLammy appeals for peaceful response to #duggan verdict..”quest for justice must be done through a position of peace”
Twitter avatar BBCNormanS norman smith Tottenham MP @DavidLammy says he does not believe there will be any repeat of rioting that followed the death of #duggan

Verder noemt Lammy bepaalde aspecten van het vonnis “onbegrijpelijk” en “tegenstrijdig”. “Er blijven een paar vragen onbeantwoord”, schrijft hij in een verklaring.

“It remains to be seen whether the IPCC [Independent Police Complaints Commission, red.] will be well-placed to answer these questions. It has become clear, in the two years since the Duggan shooting, that Britain does not currently have the strong, efficient and independent regulatory body that is necessary for the public to have full confidence in the police.”

De Britse krant The Guardian onderzocht wat er nou precies is gebeurd die bewuste zomer en sprak met politie en relschoppers: