Doden in Syrië niet langer geteld

Het mensenrechtenkantoor van de Verenigde Naties (VN) stopt met het bijhouden van het dodental in Syrië. Dat zei VN-woordvoerder Rupert Colville gisteren. Het kantoor van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten is niet meer aanwezig in Syrië en kan daarom geen bronnen meer verifiëren, aldus de VN-woordvoerder.

Het lokale kantoor van de VN baseerde zijn dodentallen voorheen op een uitvoerige rekenmethode waarbij zes verschillende cijfers, afkomstig van diverse bronnen, werden gecombineerd. Welke bronnen werden gebruikt, is niet gemeld. Het laatste cijfer van de Verenigde Naties stamt uit juli 2013, het dodental stond toen op ruim honderdduizend.

De eerste lading chemische wapens is gisteren uit Syrië verscheept. Het materiaal is naar de haven Latakia gebracht en werd daar door een Deens schip opgehaald. Dat meldde de OPCW gisteren, de organisatie voor het verbod op chemische wapens.

Het schip is inmiddels de zee opgevaren. Daar zal het, onder bescherming van de Deens, Noorse en Syrische marine, wachten op de aankomst van meer chemische materialen. De wapens worden op zee vernietigd aan boord van een Amerikaans schip. De hele operatie moet halverwege dit jaar zijn afgerond.

De voorman van de Syrische jihadistische rebellengroep al-Nusra roept op tot een staakt-het-vuren tussen de verschillende rebellengroepen en jihadisten in het land. Zijn verklaring werd gisteren in een audiobestand verspreid op Twitter. Al-Nusra, bestaande uit ongeveer 6.000 strijders, bestaat sinds begin 2012 en probeert sindsdien de Syrische president Bashar al-Assad uit zijn macht te zetten, om vervolgens een staat met islamitische wetgeving te stichten. (AFP, AP, Reuters)