D-reizen en VakantieXperts praten over mogelijke fusie

Nieuw machtsblok reiswereld in de maak na omvallen Oad

De twee grote Nederlandse reisorganisaties D-reizen en VakantieXperts zijn in gesprek over een fusie. Dat bevestigt directeur Hans Holterman van VakantieXperts naar aanleiding van berichtgeving vanmorgen in De Telegraaf. Volgens Holterman wordt er niet exclusief met D-reizen gesproken en hebben de gesprekken nog niets concreets opgeleverd. Toch gaan marktkenners ervan uit dat een fusie op handen is.

Als de nieuwe combinatie slaagt wordt zij de een grote concurrent van marktleider Tui. Gemeten in aantal reisbureaus in de winkelstraat zal de combinatie van D-reizen en VakantieXperts de grootste speler op de Nederlandse markt zijn.

De mogelijke consolidatie in de reisbranche lijkt een direct gevolg van het faillissement van reisorganisatie Oad afgelopen najaar. D-reizen nam toen circa 75 Globe-reisbureaus over uit de failliete boedel van Oad. Samen met de ongeveer 250 reisbureau in handen van het Duitse Raiffeisen Tours Kooperation, moederconcern van VakantieXperts, zou de combinatie goed zijn voor ruim 500 reisbureaus. Dat is circa de helft van het totaal aantal reisbureaus in Nederland.

Of de Autoriteit Consument en Markt de machtsconcentratie goedkeurt is nog niet duidelijk. Marktkenner Sasja van As van ING verwacht niet dat er problemen zullen ontstaan bij een fusie. „Vroeger had een reisbureau een monopoliepositie. Zonder tussenkomst van het reisbureau geen toegang tot de reisbranche.” Door de komst van het internet is dat heel anders geworden, meent zij. „Klanten kunnen nu direct boeken bij een reisorganisatie.”

Ook brancheorganisatie ANVR laat weten de nieuwe combinatie een logische stap te vinden. „Reisbureaus moeten hun inkoopkracht zien te versterken nu veel touroperators online direct reizen verkopen”, aldus een woordvoerder. Zij vermoedt dat het faillissement van Oad traditionele spelers ervan doordrongen heeft dat „er stappen gezet moeten worden”.

In de georganiseerde reisbranche gaat in Nederland naar schatting jaarlijks 6 miljard euro om. Maar de sector heeft het moeilijk. Dat komt door de crisis maar ook doordat consumenten door de opkomst van internet vaker direct een vlucht of hotel boeken. Volgens recente cijfers van ANVR zijn er voor dit jaar ruim 10 procent minder vakanties geboekt ten opzichte van een jaar geleden.

Als D-reizen en VakantieXperts een fusie aangaan blijven er „heel weinig spelers over die de massa bedienen”, zegt Van As van ING. Zij vermoedt dat overgebleven zelfstandige reisbureaus het moeilijk zullen krijgen. „Van de lokale kruidenier is ook niets overgebleven door de opkomst van de grote supermarktketens.”