Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Privacy

CBP: financiële prikkel om patiënten tot EPD te verleiden ‘niet zuiver’

Een anatomisch model naast een computer met daarop een elektronisch patiëntendossier in een huisartsenpraktijk.
Een anatomisch model naast een computer met daarop een elektronisch patiëntendossier in een huisartsenpraktijk. Foto ANP/ Lex van Lieshout

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) vindt de financiële prikkel voor huisartsen en apothekers om patiënten mee te laten doen met het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) “niet zuiver”.

Dat zegt collegelid Wilbert Tomesen, in reactie op een artikel van NRC Handelsblad eerder vandaag. Tomesen:

“Het vragen om toestemming moet gebeuren vanuit de inhoud en niet omdat er andere belangen spelen. Het is een verkeerde stimulans als de dokter een grijpstuiver krijgt om patiënten een extra zetje te geven.”

‘Je hoort geen beloning te krijgen’

Bij de introductie van het nieuwe EPD, vorig jaar, heeft het college de voorwaarde gesteld dat mensen voor opname in het EPD vrij en goed geïnformeerd hun toestemming moeten kunnen geven. Vereniging VZVZ, die het EPD invoert, heeft dat destijds toegezegd. Tomesen:

“Dit past daar niet bij. En ik vind het buitengewoon twijfelachtig of dit leidt tot rechtmatige toestemming. Je hoort hier niet een beloning voor te krijgen. Toestemming voor het EPD moet gebaseerd zijn op inhoudelijke argumenten en zuivere informatie.”