Angela Merkel verbijt de pijn

Ook al is Angela Merkel zwaar geblesseerd: ze geeft de controle niet uit handen // Vandaag zal ze haar ruziënde ministers tot de orde roepen

Merkel wilde zich niet laten kennen en ging gisterochtend op de foto met als Drie Koningen verklede kinderen, die geld inzamelen voor het goede doel. Foto AFP

Correspondent Duitsland

De Duitse bondskanselier Angela Merkel (59) probeert de politieke consequenties van de bekkenfractuur die zij tijdens de kerstvakantie opliep, zoveel mogelijk te beperken. In de mediademocratie kan een regeringsleider het zich niet permitteren voor langere tijd buiten beeld te blijven. Daarom wil Merkel laten merken dat zij niet totaal is uitgeschakeld: gisterochtend ging zij zoals gebruikelijk op de foto met de zogeheten Sternsinger, als Drie Koningen verklede kinderen die geld inzamelen voor het goede doel. Maar ze was niet te zien bij de begroeting van de kinderen, die taak werd waargenomen door minister Peter Altmaier (CDU).

Alleen aan het slot verscheen zij glimlachend op krukken om even met de kinderen mee te zingen. En hoewel een speciale, besloten vergadering van de CDU-top eind deze week is afgezegd, wil Merkel vandaag wel zelf acte te présence geven tijdens de kabinetsvergadering.

Een regeringswoordvoerder maakte maandag bekend dat Merkel als gevolg van een barst in haar bekken de komende drie weken al haar buitenlandse afspraken heeft moeten schrappen. Zo gaat een bezoek vandaag aan Polen niet door en is ook de ontvangst donderdag van de nieuwe premier van Luxemburg, Xavier Bettel, afgezegd.

Als gevolg van haar blessure moet Merkel veel liggen en lopen kan alleen met krukken. Kennelijk vindt Merkel haar verwonding niet zo ernstig dat vicebondskanselier Sigmar Gabriel haar mag vervangen bij de eerste kabinetsvergadering in het nieuwe jaar.

Naar verluidt wil Merkel de kabinetszitting gebruiken om haar ministers tot de orde te roepen. Direct na de formatie van het derde kabinet-Merkel in de week voor Kerstmis, braken interne ruzies uit over de thema’s die ook al tijdens de verkiezingscampagnes tot meningsverschillen leidden.

Het gaat om de invoering van een minimumloon, waar de christen-democraten tegen zijn, en de plannen om tol in te voeren voor buitenlanders waar de sociaal-democraten tegen zijn, om de pensioenafspraken, maar ook om zoiets als dataopslag door de staat. De minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Mazière (CDU), ziet geen probleem en staat daarmee lijnrecht tegenover de minister van Justitie, Heiko Maas (SPD).

Oost-Europa

Maar de grootste ruzie is er nu over het thema van de immigratie uit Roemenië en Bulgarije. De CSU, de katholieke zusterpartij van Merkels CDU in Beieren, heeft de afgelopen weken de slogan „wie bedriegt, vliegt eruit” gelanceerd. Bedoeld zijn immigranten uit Oost-Europa die volgens de CSU op grote schaal zouden frauderen met sociale voorzieningen.

Merkel, die ook vindt dat de CSU over de schreef gaat, heeft van het thema al Chefsache gemaakt door aan te kondigen dat er een speciale commissie komt die zich over dit probleem zal buigen. Ook spoorde zij haar ministers aan om de toon wat te matigen. Dat weerhield SPD-leider Sigmar Gabriel er niet van om tegenover boulevardkrant Bild te zeggen dat de CSU het probleem enorm opblaast. En maandag sloeg CSU-leider Horst Seehofer terug door de SPD te beschuldigen van „huichelarij”.

Vandaag, zo is de verwachting, wil Merkel haar team disciplineren. Maar of dat veel effect zal hebben valt te betwijfelen. Seehofer wees erop dat er in het regeerakkoord afspraken zijn gemaakt over de kwestie van de immigratie. „Men hoeft ons er niet van te beschuldigen dat we een rechts soepje aan het koken zijn.”

Het is vaag

Over wat er precies is gebeurd en wanneer Merkel is gevallen, is het Bundeskanzleramt, het ministerie van Algemene Zaken, vaag. Er is alleen gezegd dat het nog in het oude jaar gebeurd is. Dat zou betekenen dat Merkel haar oudejaarstoespraak op 31 december gehouden heeft ondanks haar blessure. Of dat de toespraak eerder is opgenomen en dat men het ongeluk nog een tijdje geheim wilde houden.

Volgens sommige Duitse media had Merkel zelf aanvankelijk niet door dat ze een bekkenfractuur had. Ze zou hebben gedacht dat ze iets had gekneusd. Op maandag 30 december liet woordvoerder Steffen Seibert weten dat Merkel „bijzonder aangedaan” was door het skiongeluk van de Duitse coureur Michael Schumacher, die nog altijd in coma is.

Op dit moment is nog niet duidelijk wanneer Merkel weer zal kunnen reizen en wie haar bijvoorbeeld in Brussel zal vervangen in voorkomende gevallen.

    • Frank Vermeulen