Als je vriendin je baas wordt

Illustratie Tjarko van der pol

Een 35-jarige medewerkster van een mediabedrijf zag het contact met een vriendin verwateren toen zij haar baas werd. „Plots zegde ze afspraken af en wilde ze geen contact meer buiten het werk om, ik voel me nogal geslachtofferd. Hoe ga je om met een vriendin die baas wordt?”

„Het wordt nooit meer zoals het was”, zegt Jan Willem Zeelenberg, die via zijn bedrijf Zeelenberg coacht en adviseert over onder andere leiderschapsontwikkeling. „Samen met een glas wijn over de baas roddelen kan niet meer. „Mensen kunnen maar moeilijk emotioneel twee rollen vervullen. Vaak is het zo dat je ofwel een van de rollen moet beëindigen, ofwel dat beide rollen elkaar in de weg zullen zitten.”

Tot dezelfde conclusie komt ook psycholoog Beatrijs Ritsema, die gespecialiseerd is in omgangsvormen. „Beide verhoudingen komen onder druk te staan door de veranderende omstandigheden, dat geldt bijna altijd voor vriendschappen op het werk. Als een vriendin baas wordt, kan het zijn dat collega’s van de ondergeschikte de alliantie van de vriendinnen als bedreiging ervaren.” Ze zullen oppassen met klagen en roddelen over de baas in het bijzijn van de vriendin. „En de nieuwe chef moet alle werknemers hetzelfde behandelen. Dit is een softe vorm van een relatie op het werk, dat geeft problemen.”

Wanneer het bedrijf niet groot genoeg is om voor één van de twee een andere functie te zoeken dan is het zaak om alles goed te benoemen, zegt Jan Willem Zeelenberg. „Iedere keer als het gaat wringen moet je erover spreken. Het is net als met echtparen die samen een bedrijf hebben, dan moet je goede afspraken maken. Een baas moet de vriendin als baas kunnen aanspreken en je moet beiden volwassen genoeg zijn om een functioneringsgesprek goed te laten verlopen.”

Als het even kan, moet de combinatie van hechte vriendschappen en werk worden vermeden, aldus Ritsema. „Er zijn altijd werkvriendschappen, maar hele hechte vriendschap op kantoor is een minder goed idee.”

Ook een kwestie op het werk? Mail naar werk@nrc.nl. Kijk voor meer antwoorden ook op nrc.nl/carriere

    • Alex van der Hulst