Ze willen liever het snelle geld

Topmanagers voelen groeiende druk van aandeelhouders om winst op winst te stapelen.

Weg met het ‘kwartaalkapitalisme’! Economen bepleiten het al jaren. Ondernemingen moeten zich weer richten op duurzame groei voor de lange termijn. Want ieder kwartaal weer hogere winstcijfers verwachten is een recept voor ellende, zo weten we sinds 2008.

Toch is de druk om snel resultaten te boeken alleen maar toegenomen. Zegt althans 63 procent van de duizend topmanagers die werden ondervraagd door adviesbureau McKinsey. De les van de crisis lijkt nog niet geleerd. Dat komt vooral door de aandeelhouders, stelt McKinsey in de studie die deze maand verschijnt in Harvard Business Review. Beleggingsfondsen zouden nog steeds vooral azen op fondsmanagers die beloven op korte termijn de beursindex te verslaan. Grote beleggers als pensioenfondsen hebben vaak geen investeringsstrategieën voor de lange termijn, die pas later maar vaak wel beter renderen.

Van de ondervraagde managers zegt 86 procent dat een strategie die verder reikt dan de huidige uiteindelijk beter zou zijn voor de bedrijfsresultaten. Volgens McKinsey geven aandeelhouders bedrijven vaak niet de ruimte om de winst voldoende te herinvesteren voor later rendement. Vierenveertig procent van de managers zegt niet verder dan drie jaar vooruit te kijken bij het bepalen van de strategie. En 79 procent van de bestuurders voelt zich genoodzaakt al binnen twee jaar sterke financiële resultaten te laten zien.

De verandering moet volgens McKinsey van de grote aandeelhouders komen. In de VS bezitten zij 73 procent van het aandelenkapitaal van de 1.000 grootste bedrijven; in 1973 was dat nog 47 procent. Pensioenfondsen, verzekeraars, banken en beleggingsfondsen beheren bovendien vaak geld van particulieren, die uiteindelijk ook gebaat zijn bij een goed rendement op de lange termijn.

McKinsey vindt dat de grote aandeelhouders zich actiever moeten opstellen als mede-eigenaren van een bedrijf. Ze moeten in overleg gaan met de directie en meedenken over langetermijnstrategie.

Herkennen Nederlandse topmanagers zich in de uitkomsten van het onderzoek? We vroegen het aan financieel directeur Jack de Kreij van Vopak. Het bedrijf dat gespecialiseerd is in de opslag van olie, gas en chemicaliën heeft met investeringsmaatschappij HAL een grootaandeelhouder die 48 procent van de aandelen bezit.

We vroegen het ook aan Dirk Anbeek, bestuursvoorzitter van vastgoedfonds Wereldhave. Wereldhave bezit winkelcentra in Nederland, België en Finland, en kantoren in Parijs, Bij het fonds heeft de grootste aandeelhouder ongeveer 5 procent van de aandelen.

    • Wilmer Heck