VU-econoom Nijkamp pleegde zelfplagiaat

Econoom Peter Nijkamp van de VU pleegde zelfplagiaat door in het proefschrift van promovendus Karima Kourtit geen bronvermelding toe te voegen aan teksten die overeenkomen met eerdere eigen publicaties. Dat blijkt uit een samenvatting van het rapport over het promotieonderzoek, dat geanonimiseerd online staat op de site van de Vereniging van Universiteiten (VSNU).

De Vrije Universiteit in Amsterdam.
De Vrije Universiteit in Amsterdam. Foto ANP / Koen Suyk

Econoom Peter Nijkamp van de VU pleegde zelfplagiaat door in het proefschrift van zijn promovenda Karima Kourtit geen bronvermelding toe te voegen aan teksten die overeenkomen met eerdere eigen publicaties. Dat blijkt uit een samenvatting van het rapport over het promotieonderzoek, dat geanonimiseerd online staat op de site van de Vereniging van Universiteiten (VSNU).

Door Kourtit en Nijkamp werd aangevoerd dat dit het gevolg is van ‘zelfcitaties’, doordat het werk van Nijkamp zo vaak is geciteerd dat de oorspronkelijke auteursnaam is weggevallen. Uit het rapport blijkt verder dat op enkele plekken citaten zijn overgenomen uit een workshop, zonder erbij te vermelden waar de citaten vandaan komen. Daardoor “krijgt de lezer de indruk dat de tekst afkomstig is van de auteur(s) van het hoofdstuk, terwijl dat soms niet het geval is”. Volgens de commissie treft niet alleen de schrijver van het proefschrift blaam, maar ook haar begeleider. Nijkamp is co-auteur van vrijwel alle hoofdstukken.

Tot nu toe onduidelijk wat ‘tekortkomingen’ waren

De VU heeft lang gewacht met het naar buiten brengen van het rapport. Tot nu toe was daardoor onduidelijk wat de “tekortkomingen” inhielden die in het proefschrift waren aangetroffen. In mei werd de promotie van Kourtit opgeschort na een anonieme klacht. Economiedecaan Harmen Verbruggen zei toen dat het in elk geval niet om plagiaat of datamanipulatie ging. “Dan was het einde verhaal geweest en hadden we haar niet in de gelegenheid gesteld het te herstellen”, zei hij in de Volkskrant.

Daarop ging een onderzoekscommissie onder leiding van VU-emeritus hoogleraar psychologie Pieter Drenth aan het werk. Volgens de commissie was er inderdaad sprake van plagiaat. Kourtit mocht de ‘tekortkomingen’ herzien en de promotie werd alsnog voltrokken. Wel moest Nijkamp zich terugtrekken als begeleider. Waarom, is niet duidelijk. Nijkamp is nu wel weer gewoon aan het werk.

2013 Beschuldiging Van Plagiaat