Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wetenschap

VU onderzoekt alle publicaties van topeconoom Nijkamp na zelfplagiaat

Het College van Bestuur van de VU wil van de nieuwe onderzoekscommissie horen of Nijkamp collega’s of promovendi met wie hij heeft samengewerkt heeft geschaad
Het College van Bestuur van de VU wil van de nieuwe onderzoekscommissie horen of Nijkamp collega’s of promovendi met wie hij heeft samengewerkt heeft geschaad Foto Hollandse Hoogte / Roger Dohmen

Het College van Bestuur van de Vrije Universiteit heeft besloten een onderzoekscommissie in te stellen die het gehele werk van topeconoom Peter Nijkamp moet doorlichten op (zelf)plagiaat. Dit gebeurt nadat NRC Handelsblad de VU confronteerde met een steekproef uit het werk van Nijkamp die veertien voorbeelden van (zelf)plagiaat opleverde.

Ook de commissie-Drenth die de beschuldigingen van schending van de wetenschappelijke integriteit door Nijkamps promovenda Karima Kourtit onderzocht had al geconcludeerd dat de werkwijze van haar promotor Nijkamp onoorbaar was. Rector magnificus Frank van der Duyn Schouten zag hierin echter aanvankelijk geen aanleiding om een onderzoek in te stellen naar Nijkamp. Na publicaties vandaag in de Volkskrant en NRC Handelsblad is de VU van mening veranderd.

Het College van Bestuur wil van de nieuwe onderzoekscommissie horen of Nijkamp collega’s of promovendi met wie hij heeft samengewerkt heeft geschaad en of hij op ongepaste wijze gebruik heeft gemaakt van al eerder door hemzelf gepubliceerde teksten.

Nijkamp is met 5.398 artikelpagina’s wereldkampioen publiceren binnen de economie. In zijn recordjaar 2011 publiceerde hij gemiddeld één artikel per drie dagen. Hij ontving in 1996 de Spinozapremie, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland.

Bekijk hier vier voorbeelden van het (zelf)plagiaat van Peter Nijkamp. Lees in NRC Handelsblad (artikel | digitale editie) vandaag meer over de werkwijze van Nijkamp