Voor het eerst in dertig jaar levende otter gezien in de Randstad

Voor het eerst in dertig jaar is een otter gespot in de Randstad. Foto ANP / EPA / Axel Heimken

Voor het eerst sinds dertig jaar is er een levende otter gesignaleerd in het Groene Hart, het natuurgebied van de Randstad. Dat meldt persbureau ANP. Een camera in de Nieuwkoopse Plassen heeft beelden van de otter vastgelegd.

De otter is al zo’n tien jaar aan een langzame opmars bezig in Nederland. In 2002 zijn er dertig otters uitgezet in Overijssel in Friesland, omdat veertien jaar eerder de allerlaatste otter werd doodgereden. Sindsdien zijn er op verschillende plaatsen in Nederland otters gespot, behalve in de Randstad. Alleen in 2011 werd er een otter gevonden in Aphen aan den Rijn, maar ook die was doodgereden. Tot deze week, dus.

De camera’s werden geplaatst om de otters te kunnen vangen op beeld. Er waren namelijk otteruitwerpselen gevonden in de Nieuwkoopse Plassen.

    • Mirjam Remie