VN stopt met tellen doden Syrië - ‘niet genoeg bronnen’

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Foto AFP / John Moore

Het mensenrechtenkantoor van de Verenigde Naties (VN) stopt voor nu met het bijhouden van het dodental in Syrië. Dat zei VN-woordvoerder Rupert Colville vanochtend, schrijft persbureau AP.

Het kantoor van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten is niet meer aanwezig in Syrië en kan daardoor ‘bronnenmateriaal’ van anderen niet adequaat meer verifiëren, aldus woordvoerder Colville. Het kantoor baseerde zijn dodentallen voorheen op een uitvoerige rekenmethode waarbij zes verschillende cijfers, afkomstig van diverse bronnen, werden gecombineerd.

Midden-Oostendeskundige Carolien Roelants schreef onlangs in nrc.next dat eigenlijk niemand het exacte dodental kent:

“Niemand weet precies hoeveel doden er inmiddels zijn gevallen sinds 15 maart 2011, toen het eerste protest tegen het regime van president Bashar al-Assad begon. Meer dan honderdduizend zijn er geteld door organisaties die de namen checken. Maar lang niet altijd zijn de namen bekend. Of zijn de bloedbaden bekend. Dus honderdvijftigduizend? Tweehonderdduizend?”

Het laatste cijfer van de VN stamt uit juli 2013, het dodental stond toen op ruim honderdduizend.

    • Nando Kasteleijn