Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Defensie

Stadsdeelvoorzitter wil kazerne in Amsterdam Nieuw-West

Een kazerne om de veiligheid in de buurt te bevorderen. Voorzitter Achmed Baâdoud van het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West heeft minister Hennis-Plaschaert (Defensie, VVD) per brief verzocht een kazerne te openen in zijn buurt. Hij hoopt dat „de discipline van het leger” een gunstige invloed zal hebben op de veiligheid in Nieuw-West. Het stadsdeel, waar veel jongeren wonen en dat verbeten strijd voert tegen allerlei vormen van criminaliteit, werd dit weekend opgeschrikt door een liquidatie, de achtste moord in één jaar tijd.

In een interview met deze krant zegt Baâdoud: „Mij lijkt het leger een mooie manier om het machogedrag van jongens in goede banen te leiden. Ze houden er bovendien een goede opleiding aan over: monteur, technicus.” Voor Turkse jongens in zijn stadsdeel ziet hij een extra voordeel: die moeten nu hun dienstplicht in Turkije afkopen. Als ze in Nederland dienen, hoeft dat niet.

Het leger is nu vrij blank, zegt Baâdoud, anders dan de politie. „Dat komt doordat het leger onzichtbaar is voor de jongens in de grote steden. Kazernes staan in Drenthe of op de Veluwe. Het ligt niet in hun wereld.”

Woordvoerder Sascha Louwhoff van het ministerie van Defensie kon vanochtend nog niet zeggen of een antwoord op de brief al in voorbereiding is, maar „ik denk dat ik het antwoord wel kan raden. We zijn op dit moment kazernes aan het sluiten”.

Ze verwijst naar een uitzending van Pauw en Witteman op 18 december toen minister Hennis werd gevraagd naar een soortgelijk voorstel van commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif. Prima idee, vond de minister, want „de krijgsmacht biedt structuur” en kan op die manier nuttig zijn voor de samenleving. Maar, zei ze erbij, „de landstrijdkrachten gaan nu door een woelige periode”. Eerst moet het „huis op orde zijn, dan is er altijd ruimte om met dit soort ideeën aan de slag te gaan”. Ze kondigde aan dat ze er deze maand met De Kruif over zou praten.

Dit weekend onthulde burgemeester Van der Laan van Amsterdam dat politie en justitie vorige maand de hulp van het leger hadden ingeroepen bij de bestrijding van inbraak.