Turkije ontslaat nog eens honderden agenten na corruptieschandaal

De Turkse regering heeft vannacht nog eens 350 politiemensen in Ankara ontslagen in verband met het corruptieschandaal dat de regering nu een maand teistert. Dat meldt persbureau AP. Het is de grootste gerapporteerde reorganisatie sinds het begin van het corruptieonderzoek.

De Turkse premier Erdogan heeft nog eens 350 politiefunctionarissen ontslagen.
De Turkse premier Erdogan heeft nog eens 350 politiefunctionarissen ontslagen. Foto AFP / Yoshikazu Tsuno

Turkije heeft vannacht nog eens 350 politiefunctionarissen in Ankara ontslagen in verband met het corruptieschandaal dat de regering nu een maand teistert. Dat meldt persbureau AP. Het is de grootste gerapporteerde reorganisatie sinds het begin van het corruptieonderzoek.

Er zijn 250 mensen aangesteld om de politiemensen te vervangen, de meesten komen van buiten te stad. De ontslagen werknemers krijgen lagere functies in het politieapparaat, bijvoorbeeld bij de verkeerspolitie of de districtspolitie.

De politie deed enkele weken geleden invallen bij 52 mensen, onder wie de zonen van drie opgestapte ministers en ondernemers die nauw gelieerd zijn aan de regering. Ze zouden betrokken zijn bij illegale transacties met Iran en omkoping bij grote bouwprojecten. Erdogan verving nog eens zeven ministers in een poging de politieke gevolgen in te dammen. Ook ontsloeg hij al honderden politiefunctionarissen en haalde hij de openbaar aanklager van het onderzoek.

Erdogan houdt Gülen verantwoordelijk voor onderzoek

Premier Erdogan houdt de invloedrijke Turkse islamgeleerde Fethullah Gülen – die een wereldwijd imperium van scholen, media en bedrijven leidt – verantwoordelijk voor het corruptieonderzoek. Aanhangers van Gülen, die hoge posities bekleden binnen politie en justitie, zouden Erdogans regering willen ondermijnen.

Gisteren werd bekend dat Erdogan de oproep van het leger om rechtszaken tegen honderden oud-militairen opnieuw te voeren, steunt. Zij worden ervan verdacht een coup tegen de regering te hebben voorbereid. Volgens waarnemers probeert premier Erdogan met de heropening van de eerdere strafzaken de steun van het leger te krijgen in zijn machtsstrijd met Gülen.