Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Timmermans: Europa moet banden met Cuba aanhalen

Minister Frans Timmermans (PvdA) vindt dat Europa de banden met Cuba moet aanhalen. Dat zei hij tijdens zijn driedaagse bezoek aan het land, zo meldt de NOS. Het is voor het eerst dat een Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken in Cuba is.

Timmermans tijdens zijn bezoek aan Cuba in de Soccer Academy Feyenoord in Havana.
Timmermans tijdens zijn bezoek aan Cuba in de Soccer Academy Feyenoord in Havana. Foto AP / EPA / Alejandro Ernesto

Minister Frans Timmermans (PvdA) vindt dat niet alleen Nederland maar ook Europa de banden met Cuba moet aanhalen. Dat zei hij tijdens zijn driedaagse bezoek aan het land, zo meldt de NOS. Het is voor het eerst dat een Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken in Cuba is.

“We moeten zien of we een nieuwe relatie kunnen opbouwen. Ik denk dat het belangrijk is dat we niet alleen naar de politieke kwesties kijken, maar de menselijke contacten tussen Europa en Cuba versterken.”

Hij sprak de woorden tijdens een bezoek aan de Feyenoord Soccer Academy in Havana; een voetbalschool die is opgezet door Cubaans-Nederlandse samenwerking. Daarbij waren ook oud-Feyenoorders Ulrich van Gobbel en Robin Nelisse.

Enige vorm van liberalisering in Cuba

Timmermans bezoekt Cuba omdat er volgens hem sprake is van een hervormingsproces, zowel op politiek of economisch gebied. In de socialistische republiek Cuba is de communistische partij nog altijd de enige toegestane partij. Vandaag zal hij praten met zijn Cubaanse ambtsgenoot. Verder spreekt hij schrijvers, economen, afgevaardigden van de rooms-katholieke kerk en een mensenrechtenverdediger.

Sinds Raúl Castro in 2008 de leiding van het land overnam is er sprake van enige vorm van liberalisering in Cuba. Raúl is de broer van Fidel Castro, die sinds de machtsovername in 1959 onafgebroken aan het bewind was. Als Tweede Kamerlid stelde Timmermans in 2012 nog kritische vragen over de behandeling van dissidenten in Cuba en mensenrechtenschendingen door de autoriteiten.