‘Terroristengroep Syrië roept op tot wapenstilstand tussen rebellen’

Syrische rebellen bemannen een checkpoint in de provincie Idlib. Foto AFP/Mohamad Jadaam

De voorman van de Syrische jihadistische rebellengroep al-Nusra roept op tot een staakt-het-vuren tussen de verschillende rebellengroepen en jihadisten in het land, zo schrijft persbureau AFP.

Frontman Abou Mohammad al-Jolani van al-Nusra, een terroristengroep dat verbonden is aan Al-Qaeda, zei in deze verklaring:

“De huidige ongelukkige situatie heeft geleid tot een nieuw initiatief. Dit bestaat uit het vormen van een commissie met daarin vertegenwoordigers van de belangrijkste brigades die zich baseren op de islamitische wet. Het doel van de commissie is het bereiken van een staakt-het-vuren tussen rebellen, en om het strijden tegen het Syrische regime tot prioriteit te maken.”

Het betreffende audiobestand is vanmiddag verspreid via Twitter:

Twitter avatar AnisseAlmansour Anisse Al Mansour #Syrie : Abu Mohammed al-Joulani, l’émir de Jabhat al-Nosra, a émis un audio dans lequel il appelle l’Etat… http://t.co/PfCfW4i587

Al-Nusra, bestaande uit ongeveer 6000 strijders, bestaat sinds begin 2012 en probeert sindsdien de Syrische president Bashar al-Assad uit zijn macht te zetten, om vervolgens een staat met islamitische wetgeving te stichten.

ISIS profileert zich als hoofdrolspeler in conflict

De extremistische groepering de Islamitische Staat in Irak en de Levant, of ISIS, profileert zich sinds enkele maanden steeds meer als hoofdrolspeler in het conflict in Syrië. ISIS is, net als Al-Nusra, gelieerd aan Al-Qaeda. ISIS wordt gezien als de Iraakse tak van terreurbeweging Al-Qaeda.

ISIS werd vorig jaar als fusiegroep gepresenteerd tussen de Islamitische Staat in Irak (ISI) en al-Nusra. De fusie werd toen echter door al-Nusra afgewezen. Al-Nusra meldt nu juist dat de verschillende terroristengroepen niet tegen elkaar, maar tegen de shi’itische regering van president Assad moeten strijden.

Opnieuw gevechten in Falluja

ISIS greep dit weekend, na gevechten, de macht in Falluja. Falluja is een grote stad in de provincie Anbar, die in het westen grenst aan Syrië. De Iraakse premier Nouri Al-Maliki riep gisteren de inwoners van de stad op ISIS te verdrijven, om zo een groot gevecht tussen het Iraakse leger en de extremisten te voorkomen.

Elitetroepen van de Iraakse krijgsmacht zijn vandaag opnieuw in hevige gevechten verwikkeld met extremistische strijders bij de stad Fallujah. Over slachtoffers is nog niets bekend.

Lees hier een artikel met daarin een uitgebreide uitleg over de dominante rol die ISIS inneemt in de verschillende conflicten die het Midden-Oosten domineren, en hoe deze conflicten met elkaar in verband staan.

    • Annemarie Coevert