Afghaans meisje aangehouden met bomvest

Foto Reuters

In de zuidelijke Afghaanse provincie Helmand is een meisje van een jaar of tien aangehouden dat volgens de autoriteiten door haar broer, een Talibaancommandant, met een bomvest was afgestuurd op een lokale politiepost. Een agent zag haar met het vest lopen maar de exacte toedracht van het incident dat zondagavond plaatsvond, is nog onduidelijk. Politiemensen zeiden dat het meisje, Spogmai geheten, in shocktoestand verkeert. Een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat ze niet goed wist hoe ze de explosieven tot ontploffing moest brengen. Volgens andere berichten heeft ze het bomvest achtergelaten toen ze een ijskoude rivier overstak en zichzelf daarna bij de politie gemeld. Spogmai zou tot haar missie zijn gebracht omdat ze er in haar dorp van werd verdacht ‘ongeoorloofde’ contacten met mannen te hebben gehad, wat op het conservatieve Afghaanse platteland een doodzonde is. Ze wilde niet terug naar haar familie. De Talibaan hebben nog niet gereageerd. Bij soortgelijke beschuldigingen in het verleden volgde steeds snel een ontkenning. (NRC)