Spinvis schrijft opera voor Oerol

Zanger en dichter Spinvis componeert en schrijft dit seizoen een ‘dansopera’, Kintsukuroi. Met deze productie opent het Oerol Festival 2014 in juni op Terschelling. Bovendien schrijft hij voor het jonge toneelgezelschap De Hollanders een nieuw toneelstuk, waarvan de naam nog niet vaststaat. In elk geval gaat het over „hoe acteurs een personage opbouwen uit de eigenaardigheden van de acteur zelf”, aldus Spinvis. „Met een titel ben ik altijd geduldig, die dient zich vanzelf aan.”

Over de dansopera Kintsukuroi, die hij samen met cellist en theatermaker Saartje Van Camp schrijft, kan hij meer duidelijkheid geven. „We noemen het een dansopera of gedanste opera omdat het meer is dan muziektheater”, zegt Spinvis, die eigenlijk Erik de Jong (1961) heet. „Muziektheater is zo’n algemene term. In onze voorstelling komen dans, muziek, poëzie en theater samen. Het gaat over een seismoloog die voor de kust van Japan onderzoek doet naar krachten van de aarde. Daar ontmoet hij de vrouw van zijn leven, ook een seismoloog. Maar bij de tsunami van 2011 verdwijnt zij.”

De titel van de opera is ontleend aan een Japanse traditie. Letterlijk vertaald betekent ‘kintsukuroi’ het ‘repareren met goud’. Spinvis: „Als een porseleinen kom kapotvalt, dan wordt die gelijmd en worden de breuklijnen beschilderd met zilveren of gouden lak. Het aardewerken voorwerp is dan veel mooier en kostbaarder.”

De opera telt vier dansers en een danseres. Voorts doet een koor mee van zes mensen en is Spinvis zelf als zanger en gitarist aanwezig met zijn Spinvis-band. Ria Marks doet de eindregie. Over de locatie is Spinvis enthousiast: „We spelen bij de Wierschuur in Oost-Terschelling, tegen het wad aan. Het onmetelijke uitzicht accentueert de nietigheid van de mens. De hoofdpersoon ondergaat een loutering wanneer hij, als oudere man, beseft dat hij het lot moet aanvaarden dat zijn grote liefde door de krachten van de aarde is weggenomen. Ook de breuklijnen in zijn leven worden met goud beschilderd.”