Spaanse prinses Cristina toch weer voor rechter in corruptieaffaire

Een corruptiezaak rond een dochter van koning Juan Carlos en haar man tasten de positie van de monarchie aan.

De jongste dochter van de Spaanse koning Juan Carlos is vanochtend opnieuw gedagvaard in de corruptieaffaire rond haar man. Een onderzoeksrechter op Mallorca verdenkt prinses Cristina van belastingfraude en witwaspraktijken. Hij heeft haar opgeroepen voor een verhoor op 8 maart.

De affaire draait rond het Nóos-instituut dat haar echtgenoot, oud-tophandballer Iñaki Urdangarin, na het beëindigen van zijn sportcarrière opzette. Dit lobbyde namens lokale en regionale overheden bij het binnenhalen van grote sportevenementen. Urdangarin, zijn zakenpartner en politici zouden via het instituut lagere overheden in Valencia en op de Balearen voor minstens 5,8 miljoen euro hebben opgelicht.

Onderzoeksrechter José Castro dagvaardde Cristina, die de titel van Hertogin van Palma draagt en zevende is in de lijn van troonsopvolging, vorig jaar ook al. Het Openbaar Ministerie, de anticorruptie-aanklager en de advocaten van haar man keerden zich tegen deze verdenking. De zaak tegen haar sneuvelde vervolgens voor de provinciale rechtbank.

Na negen maanden aanvullend onderzoek naar de financiële historie van Cristina, zegt Castro voldoende bewijs te hebben haar toch weer op te roepen voor verhoor. Hij zei eerder te willen „uitsluiten dat twijfel over haar blijft bestaan”. Ook wil hij bewijzen „dat de wet voor iedereen gelijk is”.

De affaire heeft het imago van Juan Carlos ernstig geschaad. Vorige week riep de woordvoerder van het koninklijk huis justitie op meer vaart te maken, omdat het onderzoek dreigt uit te lopen op „een martelgang”. De populariteitscijfers van Juan Carlos (76), wiens gezondheid achteruit gaat, zijn nu slechter dan die van kroonprins Felipe. Toch wordt een abdicatie niet snel verwacht. Als deze al aan de orde komt, dan pas na deze affaire, opdat Felipe zonder gedoe rond zijn zwager en zus de troon kan bestijgen.