Sinfonietta neemt popsongs serieus

„Breder dan klassiek” heet de serie waarin het dirigentloze orkest Amsterdam Sinfonietta samenwerking zoekt met pop- en jazzmuzikanten. „Orkesten zoeken een jong publiek.

Dan kom je al snel bij ons uit,” grapte zanger Huub van der Lubbe over de tournee van zijn al meer dan dertig jaar actieve popgroep De Dijk met Sinfonietta, waarin ze klassieke stukken van Schubert, Bach en Tsjaikovsky afwisselen met popmateriaal.

Die fusie werkt wonderwel, omdat Sinfonietta de popsongs serieus genoeg neemt om er uitdagende arrangementen aan te verbinden. „Lekker bandje he?” zei Van der Lubbe over de 27 rockers en klassieke muzikanten die samen een veel ingetogener concert gaven dan De Dijk het op eigen kracht gedaan zou hebben.

Nummers van Jacques Brel en Ramses Shaffy passen Huub van der Lubbe als een oude jas, vooral 5 Uur van Shaffy dat fraai spookachtig werd gespeeld.

Van De Dijks eigen nummers viel Als het golft op omdat de violisten er werkelijk een golfbeweging in aanbrachten, zowel visueel als muzikaal. De 32 jaar oude hit Bloedend hart kreeg een subtiele herbewerking waarin de tweede stemmen werden vervangen door zalvende violen. Onmiddellijk na zo’n evergreen kon Sinfonietta losbarsten in een werk van Schubert dat op een minstens zo grote ovatie mocht rekenen.

Het siert De Dijk dat ze hun beproefde formule durven verlaten. Dat werkte niet altijd even goed: in het nieuwe nummer Schedels en knekels klonken de violen als overbodige vulling. Met wel weer een mooi, fluisterzacht einde.

Jan Vollaard

    • Jan Vollaard