Senaat stemt in: Yellen is nieuwe voorzitter van Fed

Janet Yellen is de nieuwe voorzitter van de Fed. Foto Reuters / Joshua Roberts

De Amerikaanse Senaat heeft ingestemd met de benoeming van Janet Yellen tot nieuwe baas van de Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken. Ze is de eerste vrouw die die functie bekleedt.

Een ruime meerderheid van de Senaat stond achter Yellen. Alle 45 Democraten steunden Yellen en nog eens elf Republikeinen sloten zich hierbij aan. In totaal stemden 26 Republikeinen tegen. Obama droeg Yellen voor in oktober, omdat ze zich bewezen heeft als een leider die weet hoe ze de middenweg kan vinden tussen de taken van de ‘Fed’: inflatie in toom houden en de werkgelegenheid vergroten.

Obama is dan ook blij met de benoeming van Yellen. Hij noemde haar een voorvechter voor het Amerikaanse volk. Ze “komt op voor Amerikaanse arbeiders, beschermt consumenten, ze koestert de stabiliteit van ons financiële systeem en helpt onze economie de komende jaren te groeien”.

Bernanke bedacht uitzonderlijke Fed-programma’s tijdens crisis

Yellen volgt Ben Bernanke op die acht jaar de functie vervulde. Hij leidde de Fed toen de economische crisis uitbrak in 2008. Daarvoor bedacht hij uitzonderlijke financiële programma’s om het bankensysteem te redden: de Fed leende geld aan banken nadat de kredietmarkten bevroren, bracht de rente tot bijna nul en kocht voor miljarden aan langlopende staatsleningen op.

    • Mirjam Remie