Quinoa is nog amper te krijgen door grote vraag in de VS

Foto Bloomberg

Tientallen kookboeken zijn enkel en alleen aan quinoa gewijd – het ‘supergraan’ dat de Inca’s vijfduizend jaar geleden al aten. Quinoa is wereldwijd populair geworden vanwege de hoge voedingswaardes.

Omdat quinoa veel eiwitten en vezels bevat, geeft het snel een vol gevoel. Niet voor niets maakt het al sinds 1993 onderdeel uit van het astronautendieet van de NASA. Nu wordt het bejubeld door mensen die willen afvallen en quinoa eten als alternatief voor rijst, pasta of aardappelen. Maar de populariteit heeft een keerzijde: in de winkels is quinoa amper nog te krijgen. Of het is duur: een jaar geleden kostte 500 gram circa 3,99 euro, nu bijna 6 euro. De quinoa komt vooral uit Bolivia en Peru.

„De prijzen zijn op dit moment belachelijk hoog”, zegt EkoPlaza-directeur Erik Does. „Door de enorme hype in de VS is de vraag zó veel groter dan het aanbod. Alle quinoa gaat nu naar de VS; Europa moet het met de restjes doen. Er wordt naarstig gezocht naar andere teeltgebieden, maar zoiets regel je niet in een paar maanden.”