‘s Werelds grootste elektronicabeurs begonnen - drie opvallende trends

Tablets, horloges en zelfrijdende auto’s. De komende dagen staat Las Vegas in het teken van gadgets, heel veel gadgets. Nrc.nl stipt drie opvallende trends aan die de komende dagen uitgebreid de revue zullen passeren tijdens de Consumer Electronics Show (CES).

Rubert Stadler, voorzitter van raad van bestuur van Audi houdt zijn CES-keynote. Foto AFP / Gettty Images/ Justin Sullivan

Tablets, horloges en zelfrijdende auto’s. De komende dagen staat Las Vegas in het teken van gadgets, heel veel gadgets. Nrc.nl stipt drie opvallende trends aan die de komende dagen uitgebreid de revue zullen passeren tijdens de Consumer Electronics Show (CES).

De CES is het jaarlijkse feestje voor nerds en journalisten. Bijna alle grote bedrijven zijn vertegenwoordigd en proberen journalisten en andere geïnteresseerden te verleiden hun nieuwste speeltje te bekijken. Elk jaar worden de nieuwste tv’s, tablets en andere gadgets getoond die moeten staan voor de toekomst van de technologie. Lees hieronder drie trends die je zou moeten volgen.

Auto’s van de toekomst

Google is er al een aantal jaar mee bezig: auto’s met automatische besturing. Voorbeelden zijn er genoeg te vinden in films als I, Robot, maar die doen toch niet zo realistisch aan. Daar moet verandering in komen. Toch zullen we tijdens de beurs nog geen geautomatiseerde auto’s zien. Verwacht wordt dat er tijdens de beurs overeenkomsten worden aangekondigd tussen technologie- en autobedrijven die samen meer software naar auto’s gaan brengen. Zo meldde Engadget vorige week dat Google en Audi bezig zijn met het integreren van Androidsoftware in Audi’s.

Google test een prototype van hun zelfrijdende auto (video uit 2012):

Koffiezetten vanaf de bank

Altijd al gedroomd van een automatische koelkast, koffiezetapparaat of wasmachine? LG en Samsung hebben mogelijkheden aangekondigd waarmee een telefoon of tv met witgoed in het huis verbonden moet kunnen worden. LG wil ervoor zorgen dat je via een chat-applicatie bepaald witgoed, zoals een wasmachine, kunt bedienen. Samsung kiest niet voor een telefoon-app, maar voor hun Smart TV. Die staat voor velen centraal in de woonkamer en moet hét apparaat worden om bijvoorbeeld lampen te bedienen.

Je smartphone aan je arm

Brillen en horloges. Niet bepaald de meest revolutionaire producten, toch staan ze wel centraal in een opkomende markt: wearables. 2013 was het jaar dat Google Glass geïntroduceerd werd, maar daarvan zullen we geen nieuwe versie zien tijdens de CES. De zoekgigant bewaart zijn unieke speeltje vermoedelijk voor zijn eigen ontwikkelaarsconferentie, Google I/O, die later dit jaar wordt gehouden. Ook van Apple hoeven we niks te verwachten. De ‘iWatch’ zal niet worden getoond tijdens de beurs en het is afwachten of er überhaupt in 2014 een moment komt waarop Apple meer vertelt over hun nieuwste productsegment.

Realistisch?

Het is nog afwachten wanneer we alles in de winkels kunnen vinden. De CES heeft traditioneel een hoog ‘voor de toekomst’-gehalte; veel producten die nu worden gepresenteerd zien we pas een paar jaar later op de consumentenmarkt. Denk aan software-integratie in auto’s of een (volledig) geautomatiseerd huis. Als de producten eenmaal op de markt zijn zal het nog een aantal jaar duren voordat de massa er ook daadwerkelijk gebruik van maakt.

Wearables zijn vermoedelijk eerder voor de massa beschikbaar. Afgelopen najaar presenteerde Samsung de Galaxy Gear, een slim horloge dat niet uitblonk in kwaliteit en overhaast gemaakt leek te zijn. Toch is de ontwikkeling van de horloges gevorderd en zal deze ongetwijfeld in een stroomversnelling komen als dit jaar meer bedrijven slimme horloges uitbrengen.

Ook van Googles bril moeten we nog niet te veel verwachten. Onlangs schreef technologie-’evangelist’ Robert Scoble, die sinds maart 2013 Google Glass heeft, dat hij verwacht dat de bril niet voor 2015/2016 op de consumentenmarkt te vinden is.

Naast grote bedrijven proberen ook kleinere (start-ups) hun producten te slijten. De organisatie van CES maakte een afspeellijst met een aantal presentaties:

    • Nando Kasteleijn