Poppenhuis? Bouw eens zelf een computer!

Plannen voor 2014? Sleutel zelf met je kind een computer in elkaar // Die leert meer van zo’n project dan van computerles op school // Voordeel: kinderen hebben kleine handjes die overal goed bij kunnen

Medewerkers technologie

Voor de meeste 50-plussers geldt nog dat hun kinderen beter weten hoe een computer werkt dan hun ouders. Maar voor de huidige generatie dertigers gaat die vlieger niet meer op. Want waarom zou je dat nog willen weten? Computergebruik vereist allang niet meer dat je ook maar iets van het binnenste van het apparaat begrijpt.

Felix Ex, 12 jaar, houdt van gamen, vooral Minecraft, een spel waar je met bouwstenen die je eerst ‘delft’ een eigen wereld bouwt. Voor dit onder tieners razend populaire spel heb je een krachtige computer nodig.

Felix heeft een oude, trage computer waarop Minecraft niet werkt. Sam Nemeth, mijn man, vindt het leuk om hem te helpen een computer in elkaar te zetten. Ik vraag of zelfbouw goedkoper is, maar dat is het nauwelijks. Waarom het toch loont? Je bouwt een computer naar wens en steekt er ook nog wat van op.

Stap 1: wat heb je nodig?

Op het internet staan meerdere gebruiksaanwijzingen voor het zelf bouwen van je computer. Maar hoe maak je dat aantrekkelijk voor een jongen van twaalf?

Sam neemt Felix allereerst mee naar een bevriende IT-specialist: Rob Linders. Linders verdient zijn inkomen met het analyseren en oplossen van complexe hard- en softwareproblemen. Felix krijgt allerlei vragen over zijn computergebruik: wat wil hij van zijn computer? Een fervent gamer zal meer investeren in een videokaart. Wie overklokt (door de kloksnelheid te verhogen ofwel computeronderdelen sneller te laten draaien) zal een beter moederbord kopen dan diegene die met een standaard pc tevreden is.

Op basis van wat Felix met zijn computer wil, namelijk gamen èn schoolwerk, stelt Linders samen met mijn man een componentenlijst samen.

Stap 2: woensdagmiddagen

Felix komt een maand lang elke woensdagmiddag bij ons thuis om te bouwen. Ik vraag de jongens of het perse nodig is om te weten hoe iets werkt om het te kunnen gebruiken. „Nodig is dat natuurlijk niet maar het maakt het leven wel gemakkelijker”, antwoordt Sam. „Als er iets stuk gaat, bijvoorbeeld een harde schijf, kun je die zelf vervangen.”

Oké, begrepen: basiskennis van de wereld waarin je leeft is wel zo handig. Maar tijdens die woensdagmiddagen constateer ik dat het niet de praktische kennis is die het knutselen waardevol maakt, maar juist de lol die ermee gepaard gaat. En ja, ook de spanning: doet-ie het straks wel?

Waar de mannen vooral veel plezier in hebben is het uit elkaar schroeven van een oude computer die als basis dient. De kast is van binnen enorm stoffig en alle onderdelen zijn verouderd, dus die kunnen weg. Felix sopt de lege kast af voor hergebruik en het bouwen kan beginnen.

Pc’s zijn modulair opgebouwd. Alle onderdelen zijn los verkrijgbaar en eenvoudig in een standaardkast te monteren. De losse onderdelen bestellen de mannen online.

Felix beschrijft het bouwproces als volgt: „Het was superleuk. Maar ook best vermoeiend. Als we moe waren gingen we even X-boxen. Sam vertelde hoe het moest en ik schroefde alles in elkaar. Ik snap een computer nu veel beter en heb meer geleerd in vier middagen knutselen dan in twee jaar computerles op school. Als je zelf moet zorgen dat het werkt, ben je des te blijer als het lukt.”

Sam: „Het was praktisch dat Felix kleine handen heeft: hij kon overal veel beter bij. Maar we hebben wel wat probleempjes gehad. Toen alles bijvoorbeeld netjes in de kast geklikt en geschroefd zat, wilde de computer niet starten. Na een tijdje proberen bleek dat we nog een aan- en uitknop moesten aansluiten.”

Stap 3: inrichten en gaan

Uiteindelijk startten alle ventilatoren en werd de monitor aangesloten. Het installeren van Windows ging relatief snel. Daarna moest Felix zijn computer nog naar eigen smaak inrichten, maar daar is een echte computerfreak nooit mee klaar. Het resultaat van vier middagen is een beul van een computer waarop Felix apetrots is. Bovendien bezit Felix nu een snellere machine dan zijn ouders. Een eigen computer bouwen: kinderspel.

    • Ine Poppe
    • Sam Nemeth