Politie Bangladesh arresteert drie oppositieleden

Agenten patrouilleren vanochtend vroeg op de straten van Dhaka in Bangladesh, waar de regeringspartij de verkiezingen won. Foto AP/Rajesh Kumar Singh

Drie leden van de oppositie in Bangladesh zijn vandaag opgepakt. De reden hiervoor is door de politie niet bekendgemaakt, zo schrijft persbureau AP vanmiddag.

De politie arresteerde een adviseur van oppositieleider Khaleda Zia en twee andere vooraanstaande oppositieleden. De arrestaties volgen op de zeer gewelddadig verlopen verkiezingen van afgelopen weekend, die volgens de verwachtingen werden gewonnen door de regeringspartij.

De oppositie boycotte de verkiezingen en probeerde de stembusgang gisteren onmogelijk te maken door stembureaus te bezetten of in brand te steken. Zeker achttien mensen kwamen hierbij om het leven. Premier Sheikh Hasina zei afgelopen zondag dat het geweld met ‘ijzeren vuist’ de kop zal worden ingedrukt.

De boycot van deze verkiezingen kwam voort uit het feit dat premier Hasina weigert aan de eisen van de oppositie te voldoen, namelijk om af te treden en een neutraal persoon aan te wijzen om toezicht te houden op de verkiezingen.

Premier en oppositieleider bepalen politiek al 20 jaar

Premier Hasina en oppositieleider Khaleda Zia domineren het politieke landschap in Bangladesh al zo’n twintig jaar. De laatste onenigheid tussen de twee vrouwen heeft te maken met de rol van Jamaat-e-Islami, de grootste islamitische partij in het land. De partij is een bondgenoot van Zia en was een coalitiepartner van haar regering van 2001 tot 2006.

Tegenstanders noemen de partij een fundamentalistische groepering, waarvoor in een seculier land geen plek is. Bangladesh is overwegend islamitisch, maar er gelden grotendeels seculiere wetten gebaseerd op de Britse wetgeving. De politieke crisis lijkt sterk te verergeren. Het politieke geweld kostte het afgelopen jaar aan 275 mensen het leven in Bangladesh.

Bangladesh kent een geschiedenis van politiek geweld. Zo werden er twee presidenten vermoord en heeft er sinds de onafhankelijkheid van Pakistan negentien keer een mislukte coup plaatsgevonden.

    • Annemarie Coevert