Nigeria: Boko Haram en islam

Olieproducent Nigeria (169 miljoen inwoners) is het volkrijkste land en economisch een van de snelst groeiende landen van Afrika. Maar het is ook verscheurd. Vanuit het noorden en noordoosten strijdt de extremistische, antiwesterse groepering Boko Haram sinds 2009 voor een streng-islamitische staat. Een jaar geleden kondigde president Goodluck Jonathan de noodtoestand af in het gebied en begon het leger een offensief. Ook werden groepen burgers bewapend om Boko Haram te bestrijden. Het bloedvergieten is er niet mee tot staan gebracht. Sinds 2012 zijn naar schatting meer dan 12.000 doden gevallen: het merendeel burgers, maar ook regeringssoldaten en strijders van Boko Haram zelf. Het conflict beperkt zich hoofdzakelijk tot het noorden. Maar gezien de omvang van het land is wat er in Nigeria gebeurt uiteindelijk van grotere betekenis voor Afrika dan de conflicten in de kleinere landen.