Opinie

    • Carolien Roelants

Niet zo’n slim idee

Smeet Saoedi-Arabië vroeger eigenlijk ook zo openlijk met miljarden om zijn buitenlandse doelen te verwezenlijken? Er was (en is) natuurlijk altijd verholen steun voor medestanders elders in de Arabische wereld of om voor zijn conservatieve gedachtegoed zielen te winnen in het buitenland. Maar volgens mij ging het zelden of nooit van hup! publiekelijk zoveel miljard euro voor dit of dat. Zoals de bijna 4 miljard euro die de Saoedische koning afgelopen zomer metéén naar de Egyptische kas overmaakte nadat generaal Sisi de regerende Moslimbroederschap terzijde had geschoven. Zo meteen, dat de suggestie werd gewekt van voorwetenschap of zelfs mededaderschap.

Wat zijn dan die Saoedische doelen? In elk geval wil koning Abdullah voorkomen dat ergens in de omgeving democratie uitbreekt en oude vrienden in de gevangenis terechtkomen. Zoals de Egyptische oud-president Mubarak. Gelukkig heeft die nu dankzij Sisi’s staatsgreep een onbezorgde oude dag. Tussen twee haakjes: google even die foto van koning Abdullah en Mubarak, hand in hand. Vertederend.

Democratie in de regio, of zelfs een beetje meer lucht voor burgers, zou de eigen onderdanen maar op gevaarlijke ideeën brengen. Een andere Saoedische prioriteit is Iran en zijn shi’itische bondgenoten in toom houden.

In dat laatste kader beloofde Abdullah Libanon vorige week 2,3 miljard euro voor wapens voor het regeringsleger. Franse wapens, om de Amerikanen te straffen voor hun toenadering tot Iran. Om een indruk te geven van wat er voor 2,3 miljard euro te koop is: 40 JSF-gevechtsvliegtuigen volgens kale stuksprijs van 2012 (Algemene Rekenkamer, als u wilt weten waar ik dit vandaan heb). 500 Franse gevechtshelikopters. 300 luchtdoelsystemen. Maar ik denk dat Israël dit vetoot, want je weet niet wat dat Libanese leger met helikopters of raketten doet. Dus het worden 1.000 pantservoertuigen of heel veel lichte wapens.

U kunt van me aannemen dat het de bedoeling van de koning is om het Libanese leger zo te versterken dat het Irans bondgenoot Hezbollah kan aanpakken. Niet alleen steekt het de Saoediërs dat Hezbollah veel sterker is dan hun sunnitische vrienden. Ook levert Hezbollah mankracht aan de gehate Syrische president Assad.

Maar is het een slim idee van de Saoediërs het leger te bewapenen? Nee. Er is heel wat meer nodig dan een paar miljard euro om het leger op het niveau van Hezbollah te brengen. Bovendien zou een aanval op Hezbollah een nieuwe, zeer bloedige ronde van de burgeroorlog garanderen.

Ik ben natuurlijk helemaal geen tegenstander van Saoedische steun voor de Franse wapenindustrie – werkgelegenheid, nietwaar? Die hebben we nodig. Maar misschien is het nuttiger voor Libanon als de Saoedische koning zijn miljarden zou besteden aan de opvang van Syrische vluchtelingen. Tot dusverre is hij nogal in gebreke gebleven. Hij heeft wel 129 miljoen dollar beloofd, maar volgens de VN niet meer dan een kwart daarvan daadwerkelijk overgemaakt.

    • Carolien Roelants