Naakte blur

De Japanese fotograaf Shinichi Maruyama haalde zijn inspiratie voor zijn meest recente werk uit ‘Nu descendant un escalier’ (Naakt de trap aflopend). Dit wereldberoemde modernistische werk van Marcel Duchamp uit 1912 toont de baan die een abstracte naakte vrouw maakt op een trap in een soort timelapse. Maar dan in olieverf op een doek. Maruyama bracht het idee van de Franse kunstenaar naar de 21ste eeuw. De Japanner liet balletdansers negen minutieus voorbereide choreografieën uitvoeren en maakte van elke dans tienduizend foto’s. Die beelden legde hij een voor een op elkaar – een proces dat acht maanden duurde – om tot het eindresultaat te komen. De negen kunstwerken die Maruyama op zijn website laat zien, zo vertelt hij aan Wired, belichamen de schoonheid van het menselijk lichaam. Bekijk de vierdimensionele menselijke sculpturen bij de Japanse kunstenaar en oordeel zelf of Maruyama de schoonheid van Duchamps werk kan evenaren.