Mbala over ‘de foute groet’

De Franse komiek Dieudonné Mbala Mbala kwam in de laatste week van 2013 in opspraak vanwege zijn vermeende antisemitisme. West Bromwich Albion-voetballer Nicolas Anelka maakte na het scoren van een doelpunt de ‘quenelle’, het best te omschrijven als een omgekeerde nazigroet. Mbala Mbala gebruikte dit teken in zijn shows bij grappen over en tegen Zionisten, meldt de BBC. De afgelopen vijftien jaar ging Mbala Mbala van een politiek strijder tegen Front National tot het benoemen van Jean-Marine Le Pen tot de peetvader van een van zijn kinderen. Hoewel veel mensen die de groet maken deze beschrijven als een tegen de gevestigde orde, leggen sociale media het antisemitische karakter bloot met foto’s van de quenelle in Auschwitz, het Holocaustmonument in Berlijn of voor het Anne Frank-huis. Op zijn Twitter-account verweert Mbala Mbala zich tegen de aantijgingen van anti-semitisme en legt zo een pijnlijke maatschappelijke discussie in Frankrijk bloot.