Opinie

    • Marcel van Roosmalen

Marcel Vitesse en Jodenhaat

‘Vitesse naar Abu Dhabi’, vooraf klonk het al als een sneue strip van Appie Happie. Het enige nieuwswaardige aan het winterkamp in de Verenigde Arabische Emiraten leek me dat de snel van zijn blessure herstellende Theo Janssen van trainer Peter Bosz niet mee mocht naar ‘de zandbak’. De avond voor vertrek had ik Ester Bal, de trouwe persvoorlichter nog aan de lijn. Ze voorspelde voor zichzelf een rustig weekje in het zonnetje. Net als de andere medewerkers van de club mocht ze van de directie niet bij de spelers in de bus zitten en moest ze in een ander hotel slapen, dus zoveel viel er niet voor te lichten.

Toen ze nietsvermoedend in Abu Dhabi uit het vliegtuig stapte, viel de wereld over haar heen. Wisselspeler Dan Mori had op Facebook gezet dat hij thuis zat omdat hij vanwege zijn Israëlisch paspoort het land niet in mocht, waarna Geert Wilders („Vitesse had niet meer naar VAE moeten gaan. Nu accepteren ze Jodenhaat Emiraten.”) en Pieter Omtzicht („Vitesse is een club zonder ruggengraat”) de gelegenheid grepen om over de rug van de voetbalclub publicitair te scoren.

Dat juist een CDA’er Vitesse een gebrek aan ruggengraat verweet was natuurlijk grappig, zoals het ook grappig was dat Ester Bal het moest opnemen tegen Esther Voet van het CIDI. En dan Geert Wilders. Zelf samenwerken met het Front National, maar Vitesse beschuldigen van het voeden van Jodenhaat.

Jodenhaat, daar keken ze bij de club van op. De Georgiër Merab Jordania, tot voor kort de zetbaas van dienst in Arnhem, is een jood. Na de zogenaamde verkoop van de club duikt hij, nu als supporter, overal op waar Vitesse verschijnt. Op de perstribune bij Heracles Almelo zat ik naast hem, het ticket naar de Verenigde Arabische Emiraten was al geboekt.

Als supporter van de club wilde ik dat Vitesse een statement had gemaakt en niet was gegaan, maar daar gaan ze in Arnhem helemaal niet over. De ruggengraat van de club zit in Londen en het hart zit daar in de portemonnee. Dan Mori niet bij de selectie, so what?

Ester Bal vond Abu Dhabi overigens „een schijtstad”. “Overal flikkerende lichtjes, maar geen reet te doen. In een korte rok is het hier geen doen.”

Volgend jaar gewoon weer naar Turkije.

Met Dan Mori, maar de kans is groot dat die dan al is verhandeld voor een appel en een trekdrop.

    • Marcel van Roosmalen