Mali: opstand van de Toeareg

Mali (14,9 miljoen inwoners) gold als baken van democratische stabiliteit in het roerige West-Afrika. Maar twee jaar geleden kwamen Toeareg, een nomadenvolk in het noorden van het land, in opstand. Uit onvrede over de aanpak van de rebellie zetten militairen president Amadou Touré in maart 2012 af en gleed het land af in chaos. In het kielzog van de Toeareg-opstand rukten moslimextremistische groeperingen uit Noord-Afrika op naar het zuiden. Hun opmars werd in januari vorig jaar tot staan gebracht door Franse militairen. Afgelopen zomer waren er verkiezingen die onverwachts succesvol verliepen.

De toestand in Mali, waar de opbouwmissie van de VN onder leiding staat van oud-minister Bert Koenders van Ontwikkelingssamenwerking, is nu zo goed als gestabiliseerd. Maar „we moeten alert blijven”, zei de bezoekende Franse minister van Defensie, Jean-Yves Le Drian, vorige week over de aanhoudende terreurdreiging vanuit Libië, het noorden van Niger en het noorden van Tsjaad.