Limburgse kranten in actie voor verkoop

Voor hotel Van der Valk in Urmond protesteerden 150 MGL-medewerkers. Foto ANP

Gewapend met affiches, fluitjes en een petitie protesteerden gisteren zo’n 150 medewerkers van Media Groep Limburg (MGL) voor hotel Van der Valk in Urmond. Daar vond een gesprek plaats tussen de top van Mecom (de Britse eigenaar) en de directie van MGL. De demonstranten – van journalisten tot administratief medewerkers – zijn boos over de gestaakte verkoop van Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad. Mecom stond in december op het punt de kranten te verkopen aan het Belgische Concentra, maar annuleerde dit op het laatste moment. Aan het verkoopproces ging een zware reorganisatie vooraf. In december verscheen een open brief op de site van de kranten, waarin zij schreven te vrezen voor „een Brits wurgslangscenario” door een verdere „uitholling” van hun titels. De brief was het startschot van een protestcampagne afgelopen weken onder het motto ‘Stop de moord op het Limburgse woord’. Peter Kamps van het actiecomité van MGL: „De sfeer was vastbesloten, op het grimmige af. Wij voelen ons bedrogen en vernederd.”

De protesten lijken vruchten af te werpen: in het overleg heeft Mecom toegezegd de onderhandelingen met Concentra te heropenen. In de hal van het hotel spraken de actievoerders kort met de Britse afgevaardigden. Ook boden zij een door 5.500 man ondertekende petitie en 1.500 lezersbrieven aan, die Mecom weigerde in ontvangst te nemen.