Kou legt grote delen van de Verenigde Staten lam

Zelfs de ijsbeer in de dierentuin van Chicago moest binnenblijven vanwege de extreme kou. De helft van de Verenigde Staten is inmiddels in de greep van de pooldepressie die over het land trekt.

In Montana werd het gisteren min 53 graden Celsius, in Oklahoma en Texas voelde het aan als min 40 graden. In Michigan, Illinois, Indiana en Ohio vielen doden door glijpartijen op wegen vol bevroren sneeuw. Zeker 4.500 vluchten werden geannuleerd. 500 mensen brachten de nacht door in drie gestrande treinen rond Chicago.

De gouverneurs van Illinois en Indiana riepen de noodtoestand uit om een beroep te kunnen doen op hulp van de federale overheid. In Indiana zitten 30.000 mensen zonder stroom bij een temperatuur die door de koude wind aanvoelt als min 20.

Vandaag zou de koudegolf oost- en zuidwaarts trekken. Zelfs in Florida wordt min 10 verwacht. Het advies om binnen te blijven geldt voor 187 miljoen van de 317 miljoen inwoners van de VS.

In het middenwesten worden de komende dagen normalere temperaturen verwacht, van iets beneden nul. In International Falls, Minnesota, waar gisteren door de ijzige wind min 48 werd gemeten, zou de temperatuur eind van de week stijgen naar min 15.

In Canada werd gisteren in de stad Ontario min 40 gemeten, in de provincies Saskatchewan en Manitoba min 30. In Newfoundland zitten 5.000 mensen zonder stroom.

(AP,BBC)