Komijnkonijn voor de natuurliefhebber

Al jaren ben ik tevreden abonnee van het Franse maandblad Le Chasseur Francais, ‘de Franse dierenvriend’, dus. Dat is vooral een magazine voor buitenmensen die met hun camouflagekleding dieren niet nodeloos aan het schrikken willen maken. En ze houden van de natuur in al zijn verschijningsvormen. Tekeningen van verschillende soorten eenden of snippen leren je bijvoorbeeld hoe je die in de vlucht uit elkaar houdt, desnoods met één oog dichtgeknepen. Een handig overzicht vertelt per jaargetij welk voedsel forellen of karpers dan het liefst eten.

Maar, de reden voor mijn abo zijn de pagina’s gewijd aan de rustieke keuken. Zo is Au sommet de leur goût een handige rubriek over welke dieren uit bos of wei deze maand het beste gegeten kunnen worden, in combinatie met welke groentes uit de achtertuin of wegberm.

De reden waarom ik hier nu het blad aanhaal, is, in het jongste nummer, een kookwedstrijd voor de lezers, of ze iets verheffends met konijn konden doen. Een gezelschap chefs koos uit de inzendingen drie recepten. Een is een wel heel rustiek gerecht met spek en kool, een tweede met citroen en Provençaalse kruiden en een derde uit de tajine, met ingemaakte citroen en alle aparte kruiden als kaneel en komijn die ze bij de Marokkaan altijd bijeen stoppen als Ras-al-hanout. ‘Uit de tajine’ heet het recept dan wel, maar met een goede braadpan kom je ook een eind.

Hak het konijn aan stukken en bak deze met de boter in een braadpan aan, voeg de gesneden sjalotten toe en laat die ook even bruinen en doe er dan de geraspte gember bij, de komijn, het stokje kaneel , de saffraan, alle knoflooktenen en een halve liter water. Voeg zout en peper bij en laat vijftig minuten sudderen. Roer af en toe.

Snijd de schillen van de ingemaakte citroenen in reepjes en doe deze nu ook in de pan en laat nog twintig minuten pruttelen. Hak de peterselie en koriander zeer fijn en laat het groen sneeuwen boven de uitgeserveerde konijnenstoof. Doe er wat geprononceerde zwarte olijven bij evenals een paar lepels couscous.

    • Menno Steketee