KNVB: ministerie wilde Vitesse buiten politieke debat houden

De KNVB heeft bij het bepalen van zijn reactie op de kwestie rond Vitesse-speler Dan Mori het advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken gekregen om „sport en politiek gescheiden te houden”. Dat stelt de voetbalbond vanochtend in een schriftelijk verklaring, in reactie op uitspraken van minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA).

De bewindsman sloot zich gisteravond aan bij de kritiek van CDA, PVV en VVD op Vitesse, dat ondanks de uitsluiting van de Israëlische speler Mori toch op trainingskamp naar Abu Dhabi is gegaan. Dijsselbloem vindt eveneens dat de KNVB tekortschoot toen de voetbalbond gisteren stelde buiten deze „politieke kwestie” te staan. „Ik heb me erover verbaasd, Een zwakke reactie”, zei Dijsselbloem gisteravond in Knevel & Van den Brink.

Vitesse kreeg zaterdag, daags voor de geplande vlucht naar Abu Dhabi, te horen dat Mori toch geen toestemming had om de Verenigde Arabische Emiraten binnen te komen.

De KNVB wil niet inhoudelijk reageren op de uitspraken van Dijsselbloem. De minister zei dat de voetbalbond zich niet afzijdig kan houden van politieke kwesties. „Bijna alles in het leven is politiek, dus waar bemoei je je dan wel mee? De KNVB bemoeit zich ook met racisme en discriminatie, op en rond het veld. Dit lijkt me daar een voorbeeld van. De KNVB had meteen moeten zeggen: dit accepteren we in Nederland niet, dus ook niet als het een van onze spelers betreft.” Mori is als Vitesse-speler lid van de KNVB.

De KNVB heeft van Vitesse begrepen dat de club „zo lang zij in het land verblijft, niet teveel ophef over de zaak wil maken. De bond heeft daar begrip voor”. Na terugkeer van Vitesse volgt overleg over vervolgstappen. „Een gezamenlijk schrijven aan de FIFA en/of de bond van de VAE, om duidelijk te maken dat wij vinden dat het voetbal dit niet mag accepteren, ligt dan in de lijn der verwachting.” Vitesse heeft aangekondigd de zaak aanhangig te maken bij de FIFA.

Dijsselbloem toonde geen begrip voor de afspraken met tegenstanders VfL Wolfsburg (vanavond) en HSV (vrijdag). „Vitesse had echt gewoon principieel moeten zeggen: ‘Sorry maar dit ons team. Je hebt ons allemaal te accepteren, of we gaan niet’.