JPMorgan schikt voor 1,7 miljard dollar in Madoff-zaak

Foto AP/ Seth Wenig

De Amerikaanse bank JPMorgan Chase schikt voor 1,7 miljard dollar (ongeveer 1,2 miljard euro) in de zaak rond fraudeur Bernie Madoff. Hiermee ontloopt de bank vervolging.

JPMorgan, de grootste bank in de Verenigde Staten, werd ervan beschuldigd wetten te hebben geschonden die banken verplichten hun klantenactiviteit te controleren op witwassen, schrijft persbureau Reuters. De bank zou langere tijd waarschuwingen dat er iets mis was met het beleggingsschema van Madoff hebben genegeerd. JPMorgan was Madoffs voornaamste bank in de latere jaren van zijn langdurige fraude.

In 2008 bekende Madoff aan de FBI dat zijn beleggingsschema een piramidespel was. Hij had gespeeld met beleggingen van mensen die daarbij tientallen miljarden dollars verloren. Momenteel dient de 75-jaar oude Madoff een gevangenisstraf van 150 jaar uit.

Volgende in lijst miljardenschikkingen

De schikking is al de zoveelste in de afgelopen twaalf maanden voor de Amerikaanse bank. In november ging de bank akkoord met een recordschikking van 13 miljard dollar vanwege het verstrekken van rommelhypotheken. Het was de grootste schikking ooit tussen een bedrijf en Justitie in de VS.

Een maand daarvoor trof JPMorgan al een schikking van 5,1 miljard dollar met hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac als compensatie voor de verliezen als gevolg van dubieuze woningkredieten.

    • Frank Huiskamp