Irak doodt 25 Al-Qaeda-militanten bij luchtaanval

Gemaskerde en gewapende sunnieten tijdens een protest tegen de door shi’ieten gedomineerde regering. Foto Reuters

Bij een luchtaanval van de Iraakse overheid in het westen van het land zijn 25 aan Al-Qaeda gelieerde militanten gedood, meldt een Iraakse defensiewoordvoerder aan AP. Dit weekend kwamen er ook al 25 militanten om het leven door een luchtaanval.

De luchtaanval vond plaats in een buitenwijk van de stad Ramadi, honderd kilometer ten westen van Bagdad. Ramadi is de hoofdstad van de westelijke provincie Anbar, waar in de afgelopen dagen zware gevechten zijn uitgebroken. Details over de aanval zijn nog niet bekendgemaakt, maar het ministerie gaf wel onderstaande beelden vrij:

Al maanden lijdt Irak onder toenemend geweld, onder meer door bomaanslagen op markten en andere openbare plaatsen. Iraakse regeringstroepen zijn momenteel in gevecht met militanten van de Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIL). Deze aan Al-Qaeda gelieerde beweging heeft een aantal Iraakse steden bezet in de provincie Anbar.

Draaikolk van geweld

Steeds meer landen in het Midden-Oosten worden meegesleurd in een draaikolk van geweld, met de Syrische burgeroorlog als middelpunt, schreef NRC Handelsblad deze week.

“Het is een strijd tussen shi’ieten en sunnieten, de twee grootste stromingen in de islam. Met op de achtergrond een machtsstrijd tussen het shi’itische Iran en het sunnitische Saoedi-Arabië, die hun invloed in het Midden-Oosten willen vergroten. En Al-Qaeda profiteert.

De hoofdrol wordt opgeëist door de sunnitische terreurgroep Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIS), de lokale tak van Al-Qaeda die zo’n 12.000 strijders in Irak en Syrië heeft. Zij en andere extremisten controleren delen van het noorden en oosten van Syrië, van waaruit ze operaties in andere landen voorbereiden.”

De Amerikaanse regering maakt zich grote zorgen over de opmars van Al-Qaeda. Om het Iraakse leger te versterken leveren de VS dit jaar F-16’s, 75 gronddoelraketten en 58 onbemande vliegtuigjes aan het land.

Het Iraakse kabinet kwam vandaag bijeen om de toestand in Anbar te bespreken. De legeroperaties gaan door tot Irak van terrorisme ‘gezuiverd is’, aldus het kabinet in een verklaring.

    • Lex Boon