‘Ik ben niet zo’n stoffig type in een tuinbroek’

Sanne Langelaar (29) speelt in de nieuwe BNN-soap ‘StartUp’ een fanatieke groene zzp’er.

Foto Otto van den Toorn

Een eigen internetbedrijfje, koffietentje of groene supermarkt. Eigen baas zijn is hot en happening. Reden voor BNN om met producent Endemol een nieuwe soap op tv te brengen. Vanaf deze week begint StartUp, een dagelijkse dramaserie over een groep jonge zzp’ers en ondernemers die in een oude meelfabriek hun bedrijfjes opzetten. Actrice Sanne Langelaar (29), al eerder te zien in de serie Verliefd op Ibiza (SBS 6), speelt de jonge, idealistische moeder Inge die, als oprichtster van de non-profit organisatie Moestuin, een groenere wereld wil creëren.

StartUp wordt, net als GTST, geproduceerd door Endemol. Lijkt het op elkaar?

„StartUp is eigenlijk het ‘jongere broertje’ van GTST. De opnames zijn veel rauwer: in de fabriek wordt gefilmd met meerdere camera’s, de belichting komt niet van boven maar van alle kanten. Dat maakt het heel dynamisch. Daarnaast wordt ook een groot deel buiten opgenomen.”

In de serie zitten, afgezien van Daniël Boissevain (All Stars, Gooische Vrouwen), veel nieuwkomers onder wie jonge acteurs als Joel de Tombe en Naomi van der Linden.

„Klopt. Endemol neemt een risico door onbekend talent te lanceren. Veel acteurs komen direct van de toneelschool of hebben alleen op het toneel gestaan. Toen GTST net begon, beschouwden geschoolde acteurs het als een taboe om commerciële klussen te doen. Dat geldt niet meer.”

U heeft niet echt het uiterlijk van een ecofreak.

„Dat klopt. Ik speel geen stoffig type in een tuinbroek. Inge is van goede komaf. Ze is een verantwoordelijk type, maar ook heel fanatiek. Uiteindelijk wil ze een groene supermarkt beginnen.

Bent u zelf ook zo milieubewust?

„Nou, ik eet geen vlees en vis en ik koop ook wel duurzame producten. Maar dat is het wel zo’n beetje. Inge kan daarentegen erg doorslaan. Ze heeft veel conflicten met de andere ondernemers in het pand. Ik ben zelf veel vredelievender. Maar ik kan wel goed iemand spelen die boos is.”

Voor hoe lang staat de serie gepland?

„Het plan is dat we doorgaan tot en met december. En de hoop is dat de serie natuurlijk aanslaat en dat we langer door kunnen gaan.”

Rosan Hollak

StartUp, iedere werkdag, Ned. 3, 19.30-19.55u.

    • Rosan Hollak