Hoe achter de schermen wordt gewerkt aan ‘president Clinton’

Hillary Clinton spreekt tijdens de jaarlijkse vergadering van Clinton Global Initiative. Foto EPA / Keith Bedford

Doet ze het, of doet ze het niet? Deze vraag stellen veel politieke analisten sinds 6 november 2012. Op die dag werd president Obama voor vier jaar herkozen als president van Amerika en doemde direct de volgende vraag op: is Hillary Clinton zijn opvolger? Politieke blog Politico probeert in Hillary Clinton’s 2016 shadow campaign daar een antwoord op te geven.

Alleen, een simpel ja/nee-antwoord komt er niet. In het artikel vertelt Politico dat er achter de schermen allerlei voorbereidingen worden getroffen die er op zouden kunnen wijzen dat Clinton mee gaat doen aan de presidentsverkiezingen van 2016. Zo is Jim Messina, één van Obama’s topadviseurs die hem bijstond bij de campagnes van 2008 en 2012, benaderd om Hillary te helpen.

Tegelijkertijd is er ook twijfel. Want kan Clinton de campagne van 2008, waar ze in de voorrondes op pijnlijke wijze van Obama verloor, te boven komen en daarnaast vicepresident Joe Biden - die mogelijk ook wil meedoen aan de verkiezingen van 2016 - aftroeven?

“Chief among those in the “no” camp is Clinton’s chief of staff at the State Department, Cheryl Mills, according to several people familiar with her thinking. Another close Clinton confidante, Maggie Williams, who took the helm of the 2008 campaign after a staff shake-up, is also said to have reservations for the same reason — the DNA-altering experience of a modern presidential campaign in which nothing is guaranteed.”

Het is Politico gelukt om veel mensen binnen de inner circle van Clinton te spreken. Dat zorgt ervoor dat er een goed beeld kan worden gegeven van de situatie. Zo wordt duidelijk dat er wrijving was tussen twee ‘PACs’ (organisaties die voor politici - grote sommen - geld ophalen) waar Clinton haar naam aan heeft verbonden. Een situatie die voor een eventuele kandidatuur erg onhandig is. Uiteindelijk werd het met een compromis opgelost.

“Hillary Clinton was a few months removed from the State Department when one of her top aides, Huma Abedin, received an alarmed phone call about trouble brewing between two groups looking to help her politically.

“Ready for Hillary,” the super PAC that was initially billed as a grass-roots effort to channel early energy for Clinton to run, had become a source of frustration, and it was reaching a boiling point. [...] At the same time, Priorities USA, the main super PAC behind Obama in 2012, was in discussions to reinvent itself as a pro-Hillary Clinton endeavor. That would mean appealing to some of those same supporters. The two groups also had wildly different views of how active to be while Clinton was assessing whether to run.”

Je zou uit het artikel van Politico kunnen afleiden dat Clinton inderdaad een gooi gaat doen, maar of dat zeker is? Nee. Dat neemt niet weg dat vele politieke watchers Clinton beschouwen als één van de belangrijkste kandidaten, zeker onder vrouwelijke Democratische kiezers. Een groep die in 2008 en 2012 massaal op Obama stemde, een belangrijke factor bij zijn uiteindelijke winst.

Lees het hele artikel van Maggie Haberman bij Politico. (4.736 woorden, leestijd ongeveer 22 minuten)

    • Nando Kasteleijn