Goudprijs gekelderd: Bern schrapt dividend

De Zwitserse centrale bank betaalt dit jaar geen dividend aan de nationale en regionale overheden, omdat de waarde van haar goudvoorraad het afgelopen jaar sterk is gedaald. Door de daling van de goudprijs met bijna 30 procent heeft de bank 15 miljard franc (12 miljard euro) verloren. Dit wordt deels goedgemaakt door een winst van 3 miljard op buitenlande valuta en nog eens 3 miljard door de verkoop van een lening aan de bank UBS. Zonder de dividenduitkering kunnen de nationale overheid en sommige kantons met begrotingstekorten komen te zitten.

De waarde van de Nederlandse goudvoorraad is vorig jaar met 7 miljard euro gedaald naar 17,8 miljard. Zolang De Nederlandsche Bank geen goud verkoopt, heeft een waardedaling geen gevolgen voor de dividenduitkering aan de staat, aldus een woordvoerder van DNB.