Realitysoap Utopia trekt 1,5 miljoen kijkers - goede ‘herstart’ DWDD

De regie- en controlkamer van het programma Utopia. Foto ANP/ Robin van Lonkhuijsen

De eerste aflevering van John de Mols realityconcept Utopia heeft 1.524.000 kijkers getrokken. Het naar Nederland 1 verhuisde en een halfuur vroeger uitgezonden De Wereld Draait Door trok 1.605.000 kijkers.

John de Mol had vooraf gezegd heel tevreden te zijn met 1,5 miljoen kijkers voor de eerste aflevering van de show waarin vijftien mensen een jaar lang met weinig middelen proberen een nieuwe samenleving op te bouwen, schrijft persbureau Novum. De Mol zou er daarna graag 800.000 mensen van overhouden.

DWDD-eindredacteur Dieuwke Wynia zei gisteren in NRC Handelsblad dat ze dacht “in het begin wel honderd- tot tweehonderdduizend kijkers te verliezen”. Dat is dus niet het geval. Gemiddeld trok het praatprogramma het afgelopen kwartaal volgens cijfers van Stichting Kijkonderzoek 1,05 miljoen kijkers. Vorig jaar keken er naar de eerste aflevering na de ‘winterstop’ 1,3 miljoen kijkers.

Een screenshot van de kijkcijfers. De site van Stichting Kijkonderzoek ligt er momenteel uit:

Twitter avatar arjenlubach Arjen Lubach Kennelijk ligt de kijkcijfersite er nu uit, maar ik heb nog de top 15 weten te screenshotten. graag gedaan yo http://t.co/vaOjuEieq2

De programma’s op Nederland 3 die het gat hebben opgevuld dat DWDD heeft achtergelaten, trokken weinig kijkers: StartUp trok 105.000 kijkers, De Social Club 88.000.

RTL Boulevard, uitgezonden vanaf halfzeven, is voor DWDD nu een nieuwe concurrent. Het roddelmagazine trok gisteren 1,1 miljoen kijkers. Het afgelopen kwartaal was het goed voor gemiddeld 980.000 kijkers.

Journaal best bekeken, Radar en Spoorloos ook

Voor het achtuurjournaal is nu geen concurrentie meer van DWDD. Een deel van de talkshow overlapte tot voor kort met de uitzending. Zonder de concurrentie trok het journaal gisteren 2,339.000 kijkers en was het daarmee het best bekeken programma van de dag.

Spoorloos volgde op een tweede plek met 2.261.000 kijkers, Radar 1.843.000. In de topvijf staan verder Dokter Deen (1.799.000) en Goede Tijden, Slechte Tijden(1.720.000).

    • Frank Huiskamp