Eerste lading chemische wapenmaterialen uit Syrië

Deense mariniers aan boord van een oorlogsschip dat op het punt staat te vertrekken in de richting van Syrië om chemische wapens het land uit te vervoeren. Foto AFP

De eerste lading chemische wapenmaterialen is vanmiddag uit Syrië verscheept, nadat die vanuit twee locaties naar de haven Latakia was gebracht. Dat heeft de internationale waakhond op het gebied van chemische wapens (OPCW) vandaag bekendgemaakt, schrijft persbureau Reuters.

De lading is op een Deens schip geladen, dat inmiddels de zee is opgevaren. Daar zal het, onder bescherming van de Deense, Noorse en Syrische marine, wachten op de aankomst van meer chemische materialen.

Onlangs schreef Midden-Oostenredacteur Toon Beemsterboer in nrc.next over het transport:

“Eenmaal in Latakia zal het spul op een Deens en een Noors schip worden geladen. Het Deense schip zal 150 ton chemische bestanddelen voor zenuwgas naar een Britse haven vervoeren, vanwaar het naar een commerciële verbrandingsoven gaat. Dit is mogelijk omdat het om bestanddelen gaat die ook in de chemische industrie worden gebruikt.

De stoffen zullen volgens de Britse regering “worden behandeld op dezelfde manier als vele andere chemicaliën die routinematig worden vervaardigd, getransporteerd en vernietigd in Groot-Brittannië”.

De rest zal door het Noorse schip worden verscheept naar een niet nader genoemde Italiaanse haven, waar het Amerikaanse schip Cape Ray tegen die tijd voor anker ligt. Het was geen optie om de Cape Ray zelf in Latakia te laten aanmeren, vanwege de vijandige relatie tussen Syrië en Amerika.”

Half november vorig jaar kwam Syrië met de OPCW een plan overeen dat een aantal doelen bevat. De verwijdering van chemische wapenmaterialen uit Syrië maakt onderdeel uit van dit plan. Dit had eigenlijk voor het einde van 2013 plaats moeten vinden, maar dat bleek niet haalbaar.

Een overzicht van doelen uit dit overeengekomen plan:

  • De meeste gevaarlijke chemische stoffen die kunnen worden gebruikt in wapens moeten tegen 31 december weg zijn uit Syrië.
  •  Alle in het plan overeengekomen chemische stoffen en uitgangsstoffen moeten voor 5 februari worden verwijderd.
  • Tussen 15 december en 15 maart worden alle faciliteiten voor wapenproductie in Syrië vernietigd.
  • Wat betreft activiteiten buiten Syrië,moeten de chemische stoffen die de grootste prioriteit krijgen voor 31 maart worden vernietigd.
  • Alle andere chemische materialen moeten tegen 30 juni onschadelijk zijn gemaakt.

De faciliteiten voor het produceren van chemische wapens zijn in oktober al vernietigd, zo meldde de OPCW destijds. De experts van de OPCW zijn begin oktober begonnen met het vernietigen van de apparatuur om chemische wapens te maken en te vullen.

Daarnaast begon de waakhond in oktober met het vernietigen van de chemische wapens die in het land aanwezig waren. Dit moet over ongeveer een half jaar voltooid zijn, meldde de Verenigde Naties toen.

    • Nando Kasteleijn